Maria Hopman: ‘Het is een kwestie van bewustwording en training. Je kunt je lichaam deels laten wennen aan meer drinken tijdens een wedstrijd.’ |
Zo’n inspanning is niet helemaal zonder risico’s, vanwege het ingewikkelde samenspel tussen vochtbalans, temperatuur en hartslag. Oververhitting, uitdroging en een verstoring van de zoutbalans liggen op de loer. De laatste jaren zijn er opvallend veel incidenten geweest, soms met dodelijke afloop, waarbij de warmte vaak een rol speelde.
Hopman deed in Eindhoven met haar groep een groot en wereldwijd uniek onderzoek naar de vochtbalans en de warmteregulatie tijdens zo’n inspanning. Ondanks het vochtverlies raakten de meeste van de bijna honderd testlopers niet oververhit, terwijl het toch zo’n 19 graden was.
Voorafgaand aan, na afloop en voor een deel ook tijdens de wedstrijd werden bij hen diverse kenmerken gemeten. De testlopers namen daarvoor onder andere een pil in die via een sensor en een zendertje de lichaamstemperatuur opneemt en doorgeeft.
“We zien nu al dat de lopers tijdens de marathon toch minder drinken dan ze zouden moeten doen,” was de eerste conclusie van Hopman. “Het is met name een kwestie van bewustwording en training. Je kunt je lichaam deels laten wennen aan meer drinken tijdens een wedstrijd.”
De eerste resultaten van het onderzoek zullen gepresenteerd worden tijdens het congres Sport, Wetenschap en Technologie op 16 november in Eindhoven. Ook volgen er wetenschappelijke publicaties.