Marathon Willy loopt z’n 600ste

Willy Lemaire, in het milieu beter bekend als Marathon Willy, heeft vorige week deelgenomen aan zijn 600ste loopwedstrijd in 25 jaar tijd. Daarmee is de Ieperling een van de sportiefste politici van het land.

De 66-jarige Willy Lemaire begon nochtans pas op 41-jarige leeftijd met lopen. “Ik moest wegens overgewicht meer bewegen van de dokter”, zegt hij in Het Nieuwsblad.

In die kwarteeuw hield Marathon Willy nauwkeurig zijn gelopen kilometers bij. Tot nu toe zijn er dat 51.440, zowel op trainingen als wedstrijden. “Daarvoor trok ik 3.848 dagen op pad aan een gemiddelde snelheid van iets meer dan 13 kilometer per uur”, zegt de Ieperling die in totaal 110 marathons, 108 halve marathons, 49 veldlopen en tal van weg- en pistewedstrijden liep.

Lemaire is van plan om nog enkele jaren te lopen. “Misschien niet meer zoveel wedstrijden, maar ik blijf wel bezig bij mijn club de Lokomotief Runners. Ik ben ook lesgever voor mensen die het Start to Run-programma volgen. Ik vind het erg fijn om die mensen te kunnen aanzetten om te lopen. Na tien weken kunnen ze iets en daar zijn ze erg dankbaar voor.”

Marathon Willy liep zijn laatste 42,195 km in 2008 in Athene. “Dat is de moeder van alle marathons. Ik heb ook in andere continenten wedstrijden gelopen. De marathon van New York blijft memorabel, maar het zal die van Hawaii zijn die me altijd zal bijblijven. Eerst loop je nog in het duister en twee uur later ben je verbrand.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?