Marathon op slippers in 2u46

Heel wat lopers zouden maar al te graag 2u46 afklokken op de marathon. De Amerikaan Keith Levasseur deed het afgelopen weekend... op slippers!

Keith Levasseur was niet aan zijn proefstuk toe wat betreft het finishen in een marathon. Hij deed al eens 2u38 over de 42,195 km. Ondanks het feit dat hij slippers zou dragen, wou de Amerikaan afgelopen weekend op de Baltimore Marathon onder de drie uur duiken. Hij zou de klus uiteindelijk klaren in 2u46!

“Mijn plan was om een tempo van 4:10 à 4:15 per km aan te houden”, aldus Levasseur. “Na een paar kilometer besloot ik echter mijn snelheid wat te verhogen tot op het punt waarop het oncomfortabel begon aan te voelen. Ik wist dat er later nog enkele hellingen zouden volgen, dus gaf ik mezelf wat ademruimte door op de stukken bergaf 3:45/km te lopen.”

De Amerikaan kreeg naar eigen zeggen heel wat reacties van andere deelnemers en toeschouwers. “Aanvankelijk hoorde ik enkelen ‘wat een gek’ roepen, maar de meeste mensen moedigden me aan.”

Halverwege de wedstrijd kreeg slipperman last van een wonde bovenop zijn rechtervoet. “Die groeide gelukkig niet uit tot een blaar. Het vel werd enkel wat afgeschraapt.” Ook kasseien en spoorwegovergangen waren een marteling, net als de stukken bergop. “Het leek wel alsof ik een trap omhoog moest. Vloeiend lopen was er daar niet meer bij.”

Het belangrijkste voor Levasseur was om een efficiënte en evenwichtige pas aan te houden. “Op die manier vielen mijn slippers niet uit en gleed mijn hiel niet weg.” Het kon evenwel niet voorkomen dat the day after een pijnlijke was. “Vooral de bal van mijn voet deed pijn. En mijn enkels en quadriceps kregen het ook zwaar te verduren.”

Op de vraag of Levasseur zijn stunt nog ooit gaat overdoen, is het antwoord duidelijk: “No way! Als iemand mijn record breekt, zal ik hem feliciteren. Zelf begin ik er niet meer aan.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?