Marathon onder 2 uur in 2030?

Het wereldrecord op de marathon bedraagt 2 uur, 4 minuten en 26 seconden en staat op naam van Haile Gebrselassie. Wanneer wordt de magische grens van de 2 uur doorbroken?

Haile Gebrselassie. (foto photonews)
“Ik denk dat Haile 2u03′ kan lopen in de nabije toekomst”, zegt Jos Hermens, de Nederlandse manager van Gebrselassie in de Engelse krant The Herald. Kenenisa Bekele, een andere atleet van Hermens, moet nog sneller kunnen. “Een lage 2u02′ of misschien er net onder. Maar onder de twee uur?”

“In Afrika is het talent zeker aanwezig”, gaat Hermens verder. “En er is zeker nog ruimte voor progressie door verbeterde trainingsmethoden, medische verzorging, voeding,… Maar bij een stijgende levensstandaard in Afrika zal de motiviatie misschien verminderen, net zoals in Europa.”

Dave Bedford, de organisator van de marathon van Londen, is er van overtuigd dat er in 2030 iemand onder de 2 uur zal lopen.

“Significante recordverbeteringen zijn niet ongewoon. Toen Paula Radcliffe het wereldrecord bij de vrouwen op 2u15’25” bracht, was dat een verbetering van haar eigen record met bijna twee minuten”, argumenteert Bedford. “En Joan Benoit verbeterde in 1983 het wereldrecord met 2’46”.

“Een tijd van 2u02′ voor de marathon bij de mannen in 2015 is dus zeker realistisch”, stelt Bedford. “En dan moet onder de 2 uur zeker kunnen in pakweg 2030.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?