Marathon in z’n blootje bij -20°C

Wim Hof is niet bepaald een koukleum. De Nederlander liep een volledige marathon boven de Poolcirkel in Finland bij temperaturen tot -20°C. Gehuld in enkel een short en sandalen finishte hij in 5u25.

Wim Hof heeft zijn bijnaam The Iceman niet gestolen. (foto cfp)
Wim Hof is al 30 jaar gepassioneerd door extreme koude. Hij maakte van zijn passie zijn beroep en reist ondertussen de wereld af om allerhande kouderecords te breken.

In maart 1999 zwom Hof onder vijftig meter poolijs door. In juni 2007 stond hij 70 minuten en 35 seconden tot aan zijn kin in een bak met ijsblokjes, destijds goed voor een wereldrecord. Begin vorig jaar bedwong hij in Tanzania nagenoeg naakt en bij -15°C de 5.892 meter hoge Kilimanjaro.

In 2007 liep Hof, niet voor niets bijgenaamd ‘The Iceman’, in Finland al eens een halve marathon op blote voeten bij temperaturen tussen de -20 en -30°C. Vorig jaar in maart ging hij nog een stapje verder door enkel gehuld in short en sandalen de volledige afstand te lopen bij temperaturen tot -20°C.

MARATHON ZONDER TRAINING

Het actualiteitenprogramma Telefacts volgde Hof tijdens de voorbereiding op zijn extreme marathon. 
“Ik ga ’s winters elke avond in de grachten van Amsterdam zwemmen. Die koude maakt mijn geest zuiver. Verder train ik niet. Ik denk wel veel na over de marathon. Dat moet genoeg zijn”, aldus Hof.

“Ik doe sandalen aan omdat ik anders wegglijd in de sneeuw. En een korte broek. Verder moet ik het hebben van mijn geest, van mijn mentale toestand.” Wetenschappers raadden de stunt af omdat de kans groot was dat hij ermee de dood tegemoet zou gaan.

Alsof de uitdaging nog niet groot genoeg was, begon Hof aan de marathon met een verstuikte enkel.
Na 2 uur lopen liep hij niet meer in de zogenaamde ‘comfort zone’ en na 3 uur begon de vermoeidheid toe te slaan. De crew maakte zich op dat moment grote zorgen. Elke marathonloper weet dat de man met de hamer plots genadeloos kan toeslaan.

5 km voor de finish moest The Iceman verder wandelen. Hij kreeg het naar eigen zeggen een beetje koud en zijn benen voleden zwaar aan. Na een warm drankje kon hij zijn tocht toch verderzetten, vergezeld door zijn 6-jarige zoon Noah. Na 5u25 strompelde Hof over de meet.

Bekijk de trailer van de reportage van Daredevils over The Iceman op YouTube:

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?