Marathon in Siberië breekt record van koudste marathon ooit

Het Guinness World Record for World's Coldest Marathon staat nu op naam van Yakutia's Pole of Cold Marathon!

Lopers van onder meer de Verenigde Arabische Emiraten, Verenigde Staten en Wit-Rusland trotseerden ijzige temperaturen om deel te nemen aan de Pold of Cold Marathon in Yakutia, waar er een temperatuur van -53°C gemeten werd. De organisatoren waren zelfs genoodzaakt om de race vroeger te laten starten doordat de temperaturen later op de dag zelfs tot -60°C zouden dalen.

De eerste plek ging naar de Rus Vasily Lukin, die de eindmeet kruiste na 3u22′ lopen doorheen de ijzige kou. Het was zijn tweede opeenvolgende zege. Bij de vrouwen finishte Marina Serdalischeva, een inwoonster van Yakutia zelf, als eerste in een tijd van 4u09′.

Naast de 65 deelnemers waren er ook zo’n 100 moedige toeschouwers die de lopers tijdens hun ‘ijstocht’ kwamen aanmoedigen. In de toekomst hopen de organisatoren dat ’s werelds koudste marathon op meer wereldwijde interesse kan rekenen. Ook winnaar Vasily hoopt op een grotere opkomst voor deze enigzins bijzondere marathon: “Ik zou graag meer lopers uit de hele republiek en het buitenland zien deelnemen. Ik wil de organisatoren ook graag bedanken dat deze editie – ondanks de complicaties van de coronapandemie – heeft kunnen plaatsvinden.”

Deze editie stond in het teken van de 100ste verjaardag van Yakutia als autonome republiek binnen de voormalige Sovjet-Unie.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?