Eliud Kipchoge is momenteel de snelste man op de marathonafstand. Hij won goud op de Olympische Spelen in 2016 en liep vorig jaar de Marathon van Berlijn in 2u01’39”. Daarmee verbeterde hij het voorgaande wereldrecord met maar liefst 1 minuut en 18 seconden.
Hoewel de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) die tijd op de marathon erkent als beste tijd ooit, is het niet de snelste tijd ooit. Die recordtijd liep Kipchoge namelijk tijdens Nike’s Breaking 2-project in 2017 in het Italiaanse Monza. Daar dook de Keniaan net niet onder de grens van 2 uur (hij deed er 2u00’25” over). Over één maand doet Kipchoge een nieuwe poging tijdens de zogenaamde ‘INEOS 1:59 Challenge‘. De nieuwe recordpoging is voorzien op 12 oktober, met een optie van 8 dagen (tot 20 oktober) om in de ideale weersomstandigheden te lopen. Voor het zover is, zetten we drie belangrijke weetjes over de mythische poging op een rijtje:
1. De INEOS 1:59 Challenge wordt niet erkend als wereldrecord
Als Kipchoge erin slaagt om de marathon in minder dan 2 uur te lopen, wordt die tijd niet erkend als nieuw wereldrecord door de Internationale Atletiekfederatie. Onder meer, omdat hij geen officiële marathon loopt en er 30 lopers (waaronder vijfvoudig olympiër Bernard Lagat en de bekende Ingebrigtsen broers) Kipchoge afwisselend hazen. Specifieke details over tempo- en snelheidsstrategieën worden in de loop van komende weken bekendgemaakt.
2. Voorbije maand liep Kipchoge tussen de 200 en 230 kilometer per week
Kipchoge bereidt al zijn grote wedstrijden voor op zijn vast trainingskamp in Kenia, samen met zijn trouwe coach, Patrick Sang. In augustus liet Kipchoge nog weten dat hij 200 tot 230 kilometer per week maalt. Dat is significant meer dan tijdens zijn voorbereiding op de marathon van Londen, die hij eerder dit jaar won in een tijd van 2u02’37”. In de aanloop van die marathon liep hij wekelijks zo’n 190 tot 210 kilometer.
3. Wenen is de beste locatie om een snelle marathon te lopen
De plaats om onder de 2 uur te duiken, is het Wiener Prater: een groot park in de Oostenrijkse hoofdstad. Het park wordt ook wel de ‘Groene Long’ genoemd dankzij de frisse lucht die er heerst. In het park werd een parcours van 9,6 kilometer uitgezet, waarop Kipchoge rondjes zal lopen. In tegenstelling tot het circuit in Monza, koos het team van specialisten dit keer voor een rechte weg. Ook kan Kipchoge in oktober aangemoedigd worden door toeschouwers langs de laan, terwijl zijn poging in Monza enkel live gestreamd kon worden. Nog één maand om je vliegticket te boeken dus!