‘Marathon in 2 uur is binnen 5 jaar mogelijk’

Wordt de marathon ooit gelopen onder de twee uur? Wetenschappers en atleten slaan de handen in elkaar in het Sub2hrs Project om binnen de vijf jaar de magische grens te doorbreken.

De Keniaan Dennis Kimetto liep vorig jaar op de marathon van Berlijn de wereldrecordtijd 2u02’57”. Om onder de twee uur te duiken moet een atleet gemiddeld 21,1 km/u lopen, dus nog eens vier seconden per kilometer sneller dan Kimetto.

Experts zijn het er niet over eens of de 2u-grens wel ooit gebroken kan worden. Maar als het van de Britse wetenschapper Yannis Pitsiladis en de Nederlandse atletenmanager Jos Hermens afhangt, gebeurt dat nog binnen de vijf jaar. Samen met kledingfabrikant Nike hebben zij daarom het Sub2hrs Project gelanceerd. Hun motto is: “Niet langer een kwestie van of, maar van wanneer”.

TIEN ONDERZOEKSGEBIEDEN

Sub2hrs heeft tien onderzoeksgebieden geïdentificeerd die tijdwinst kunnen opleveren: voeding, bewegingsleer, fysiotherapie, wedstrijdvoorbereiding, training, parcoursanalyse, energieverbruik en genetische analyse. Sportpsychologie wordt als elfde gebied overwogen.

Hermens is ervan overtuigd dat er tijdswinst te behalen valt door op al deze deelgebieden een klein beetje progressie te maken. “Als je tien keer 0,1% winst boekt, is dat al 1%. Dat is veel”, zegt hij in De Volkskrant.

Hermens is niet van plan om huidige toplopers te betrekken bij het project. Volgens hem zijn jonge atleten beter geschikt. Het is de bedoeling om in het najaar aan de slag te gaan met twintig atleten. Ze zullen aan veel tests worden onderworpen en instructies op allerlei gebieden moeten opvolgen.

RECORDRACE OP AFSLUITDIJK

Hermens droomt al van een recordrace over bijvoorbeeld de Afsluitdijk in Nederland, die ongeveer 42 km lang is, op een moment dat de weersomstandigheden ideaal zijn. Enkele atleten zouden dan tegen elkaar kunnen strijden om een hoge bonus. Dat het record op deze manier geen officiële status zou hebben, deert Hermens niet. “Het gaat om de opwinding die de recordaanval teweeg zal brengen, om de ontdekkingreis naar wat de mens vermag.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?