Marathon door Sahara voor onafhankelijkheid

Meer dan 500 deelnemers liepen maandag in Algerije de 9de Saharamarathon. Die wordt voor de negende keer georganiseerd door de Saharawivolkeren, die door Marokko uit hun streek zijn verdreven.

Het parcours liep langsheen de tentenkampen van de Saharawi vluchtelingen. (foto belga)
De Saharawi zijn met zo’n 300.000. De helft daarvan woont in tentenkampen, de andere helft leeft nog in bezet gebied. Oorspronkelijk was hun grondgebied een kolonie van Spanje, maar dat liet de streek met rust.

Marokko heeft zich de streek toegeëigend omdat de grond zo rijk is aan fosfaten en olie. Het land beweert dat de Saharawi geen aanspraak kunnen maken op dat gebied. Om dat probleem aan te kaarten en de roep om onafhankelijkheid nog eens in de verf te zetten werd al voor de negende keer een marathon georganiseerd.

De lopers gingen van start in het Al-Ayoun vluchtelingenkamp. Van daaruit ging het door de Westelijke Sahara langsheen verschillende tentenkampen van de Saharawi. Volgens de organisatoren is hat parcours veilig omdat het net langs de kampen loopt en ver van de frontlijn van het Westelijke Sahara conflict verwijderd is.

Het aantal lopers is meer dan verdriedubbeld sinds de eerste marathon in 2001. De condities voor, tijdens en na de race zijn niet van de poes. De deelnemers verblijven zelf immers ook in de tentenkampen en krijgen hetzelfde eten als de Saharawi.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?