Marathon Des Sables ultieme beproeving voor elke atleet.

Van 27 maart tot 7 april vindt in Marokko The Marathon Des Sables plaats. Deze ultra marathon wordt al sinds 1986 georganiseerd. De 'marathon van het zand' wordt gezien als de zwaarste race ter wereld.

De deelnemers krijgen het zwaar te verduren in Marokko. (foto belga)
In feite moeten de deelnemers meer dan 5 marathons lopen. De totale afstand bedraagt dit jaar 243 km. Die moeten binnen de zes of zeven dagen worden gelopen door de Sahara. Er nemen deelnemers deel uit 36 verschillende landen, waaronder ook uit België

Wat deze race zo zwaar maakt is dat iedereen een gewicht van 12 kilo met zich meedraagt. Iedere deelnemer draagt zijn of haar eigen rugzak met eten, drinken, slaapzak, etc. De afstanden variëren per dag tussen de 20 en 82 kilometer. De gemiddelde temperatuur ligt om en bij de 40 graden Celcius. ’s Nachts overnachten de teams in tentenkampen. Elke 12 kilometer ontvangen de deelnemers anderhalve liter water en staat een gespecialiseerd medisch team paraat.
 
Niet enkel lichaamlijk wordt men tot het uiterste gedreven. Ook mentaal kan men hier serieus aftakelen. Volgens de organisatoren is de wil om de finish te bereiken minstens zo belangrijk als de fysieke conditie. 

Het zwaartepunt van de wedstrijd bevindt zich op wedstrijddag 4. Dan moet maar liefst een afstand van 82 km worden afgelegd in barre omstandigheden. Weinigen halen die dag voor donker de aankomst. De dag erna volgt een etappe van 42 km. In dit gedeelte van de race geven veel mensen er de brui aan.De gemiddelde snelheid schommelt tussen de 3 en 8 km/u. Voor wie volhoudt volgt de laatste dag een relatief rustige etappe van 22 km en de voldoening dat de finish is bereikt. 

Wie wil deelnemen moet best diep in de geldbeugel tasten. Om deel te mogen nemen is een budget van 4000 euro vereist. Hierin zijn wel alle kosten inbegrepen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?