Marathon als exponent van Joods-Palestijns conflict

De PLO heeft opgeroepen tot een boycot van de marathon van Jeruzalem. Die loopt vandaag deels door Oost-Jeruzalem, een door de Israëliërs geannexeerd Palestijns gebied.

De marathon is een initiatief van het gemeentebestuur van Jeruzalem, dat de wedstrijd aanprijst als een tocht door 3.000 jaar geschiedenis. Het is echter de vraag of de loopwedstrijd niet eerder een provocatie is, aangezien het parcours deels door de straten van Oost-Jeruzalem loopt. Israël bezette het Palestijnse deel van de stad in 1967 en ging in 1981 over tot een annexatie.

Volgens de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO is de marathon het zoveelste voorbeeld van Israëlisch beleid “dat bedoeld is om de Israëlische controle over de bezette stad te benadrukken”. Een woordvoerder van de gemeente Jeruzalem zei echter dat de marathon een symbool van ‘samenleven’ is.

ETHIOPISCHE DUBBELSLAG

Ondanks de oproep tot boycot liepen meer dan 20.000 deelnemers uit 52 landen door de straten van de heilige stad. Ongeveer duizend politieagenten hielden ondertussen een oogje in het zeil. Vijftig à zestig manifestanten werden opgepakt.

De Ethiopiër Abraham Kabeto Ketla won de marathon in 2u16:29. Bij de vrouwen was de overwinning voor het tweede jaar op rij voor zijn landgenote Mihriet Anamo (2u47:26).

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?