Mannen lopen makkelijker als vrouwen toekijken

Vrouwelijke supporters geven mannelijke lopers een boost. Een verrassing is dat niet, maar de stelling is nu ook wetenschappelijk getoetst.

Onderzoekers van de Northumbria University in Groot-Brittannië lieten tien mannen een tempoloop van 20 minuten doen onder drie omstandigheden: zonder toeschouwers en met respectievelijk een man en en vrouw die na 10 minuten als toeschouwer opdook.

Met een vrouw als toeschouwer moesten de mannen minder moeite doen om het tempo aan te houden dan zonder supporters langs het parcours. Dat staat te lezen in het wetenschappelijk magazine Perception and Motor Skills. Als een man toekeek, voelde het lopen dan weer zwaarder aan.

Met deze wetenschap in het achterhoofd nemen organisatoren van loopwedstrijden misschien best een voorbeeld aan de Boston Marathon. Halverwege de wedstrijd – op een psychologisch erg belangrijk punt dus – passeren de deelnemers in Wellesley de zogenaamde ‘Scream Tunnel’. Een lange rij studentes van het plaatselijke Wellesley College schreeuwen de lopers daar vooruit. Het blijft trouwens niet bij aanmoedigingen, er worden ook naar hartelust kussen uitgedeeld!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?