Mannen lopen kleiner risico op blessures dan vrouwen

Vaak geblesseerd? Onderzoek naar loopblessures betrekt de menselijke autonomie bij nieuwe, verrassende bevindingen.
Als loper krijg je weleens te maken met blessures. The British Journal of Sports Medicine rapporteerde over de meest voorkomende loopblessures. Lopers kloegen het meest over hun knie, maar ook blessures als verstuikingen en stressfacturen kwamen vaak voor. Veel lopers krijgen met deze hardnekkige blessures te maken, maar voor één bepaalde doelgroep ligt het risico op blessures nog iets hoger.
Nieuw onderzoek van de Ohio State University toonde aan dat vrouwen met een BMI van 19 of lager een groter risico op loopblessures en -specifieker- stressfacturen hebben. De factoren geslacht en gewicht beïnvloeden beide afzonderlijk het lopen op verschillende manieren. Hoe komt dat? “De verklaring ligt bij de vrouwelijke anatomie. Het hormoon oestroegeen beïnvloedt het botmetabolisme en het hormoon relaxine – een hormoon dat toeneemt tijdens de zwangerschap – versoepelt de ligamenten”, aldus chirurg en medeonderzoeker Dr. Schulz. 
Vrouwen zouden ook een kleinere hartomvang, een lagere bloeddruk, kleinere longen en een lagere VO2 max (maximale zuurstofopnamevermogen) hebben, wat betekent dat een zware training bij vrouwen een grotere impact heeft op het lichaam dan diezelfde training op mannen heeft. Dan is er ook nog zoiets als de ‘Q-angle’ (de hoek tussen de heup en knie). Vrouwen hebben een grotere ‘Q-angle’ dan mannen, doordat ze bredere heupen hebben en dat verhoogt de druk op de gewrichten – en dan voornamelijk op de knieën. En hoe meer druk op je gewrichten, hoe hoger de kans op blessures, wat ook verklaart waarom vrouwen meer heup- en kniepijnen melden na het lopen.
Vermijden van blessures
Ook het gewicht is een factor om mee rekening te houden. Als je ondergewicht hebt (een BMI van 19 of lager), kan het risico op stressfacturen stijgen. Mensen met ondergewicht hebben niet genoeg spiermassa, waardoor de botten de hele schok moeten opvangen.
Betekent dat je als een vrouw met een normaal gezond gewicht dan niet meer mag lopen? Natuurlijk niet! De mogelijke risico’s van het lopen wegen nog lang niet op tegen de voordelen ervan. Je kan bovendien volgende simpele tips toepassen om het risico op blessures te verkleinen. Zo kan je ervoor zorgen dat je vitamine D-niveau normaal is, aangezien dit niveau cruciaal is voor je botgezondheid. Houd ook je gewicht onder controle. Zowel over- als ondergewicht verhogen het risico. De onderzoekers raden ook aan om zo veel mogelijk op zachte ondergronden te lopen, gepaste schoenen te dragen en niet al te grote vooruitgang op korte tijd willen maken. De algemene regel is om je afstand met niet meer dan 10% per week te verlengen.
Dus geen nood voor de vrouwelijke lopers onder ons. Met bovenstaande tips loop je binnenkort de man er gewoon af – zonder blessures.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?