Man viert bijzondere ‘verjaardag’ door 26 uur te lopen

De 55-jarige Amerikaan Charlie Engle liep eind juli maar liefst 26 uur aan één stuk. Hij deed dit om te 'vieren' dat hij al 26 jaar afgekickt is van drank en drugs.

Op de ochtend van 23 juli 2018 was het hard aan het regenen in Raleigh (North Carolina) maar niks kon Charlie Engle tegenhouden om zijn plan waar te maken. Het was op die dag precies 26 jaar geleden dat hij begon af te kicken van zijn verslavingen, drank en drugs. “Het mocht zelfs sneeuwen of zwaar stormen die dag, ik ging me door niks of niemand laten saboteren. Een verslaving laat zich toch ook niet stoppen?” vertelde Charlie. Een tiental minuten voor de start stopte het wonderwel met regenen.

Charlie noemt 23 juli zijn ‘afkickverjaardag’. Elk jaar onderneemt hij een zware fysieke inspanning op die dag, om zijn grenzen te verleggen. Dit jaar had hij het plan opgevat om 26 uur te lopen omdat hij 26 jaar ‘clean’ is. Hij koos een toegankelijke, eenvoudige looproute zodat locals en sympathisanten makkelijk met hem konden mee lopen, zonder drempelvrees. Het was een ronde van 3 mijl rond het Health Transitions afkickcentrum. Qua symboliek kan dat wel tellen… Charlie liep in totaal 118 mijl. Een meer dan bewonderenswaardige prestatie!

Op de dag zelf kwamen zo’n 300 mensen opdagen om Charlie een hart onder de riem te steken tijdens zijn uitdaging. Sommigen liepen een eindje mee, anderen zorgden voor de bevoorrading en allemaal moedigden ze hem aan. Onder hen waren veel mensen die vechten tegen een verslaving, mensen met een eetstoornis, daklozen… Allemaal individuen die hun eigen strijd voeren, net als Charlie.

Voor Charlie gaan dergelijke extreme prestaties om meer dan enkel het fysieke. Het is vooral ook het mentale aspect dat een rol speelt. “Door te sporten en je grenzen te verleggen bereid je jezelf en je lichaam voor op eventuele tegenslagen. Je traint je uithoudingsvermogen, en dat heb je nodig als je in een moeilijke situatie terechtkomt. Zo kan je de juiste keuze maken en herval je niet in je verslaving of oude gewoontes.”

De voorbije jaren heeft Charlie zich al volop voorbereid op zijn ultieme uitdaging: een run van de laagste plek op aarde (de Dode Zee in Jordanië) naar de hoogste, de Mount Everest. Als alles goed gaat, start hij hiermee in februari 2019. Wij houden hem alleszins in de gaten!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?