Man loopt wereldrecord halve marathon in de sneeuw … Blootvoets!

Noor trotseert sneeuw, ijs en vriestemperaturen om het wereldrecord halve marathon op blote voeten in de sneeuw te verbeteren.
De Noorse loper Jonas Felde Sevaldrud brak eind januari het wereldrecord halve marathon op sneeuw of ijs – blootvoets. Hij voltooide de 21 km in 1u44’58” en verbeterde daarmee het vorige record met meer dan een halfuur. Dat record (2u16’34”) stond op naam van de Nederlander Wim Hof sinds 2007. 
In de video hieronder vertelt Sevald dat hij begonnen is met blootvoets lopen na het lezen van ‘Born to Run’. Voordat hij dit boek gelezen had, vond hij niet de nodige motivatie om te lopen tijdens de coronapandemie, maar het idee van ‘minimalistisch lopen’ inspireerde hem om zijn loopschoenen in de kast te laten en blootvoets op pad te gaan. Klein detail: in Noorwegen zijn vriestemperaturen, sneeuw en ijs geen uitzonderingen in de winter. 
Na een testloopje van 5 km stelde hij vast dat lopen op sneeuw en ijs zo slecht nog niet was. Hij besloot op zoek te gaan naar een uitdaging en stootte op het wereldrecord van Wim ‘The Iceman’ Hof, de Nederlander die bekend staat om zijn koudetrainingen. Kortom: niet zomaar de eerste de beste om een wereldrecord van af te nemen. 
Toch slaagde Sevald erin. En nog niet zo’n klein beetje: hij liep iets meer dan een halfuur sneller! Al moest hij er wel iets voor over hebben, want hoewel hijzelf de koude kon verdragen, waren zijn voeten duidelijk minder enthousiast.
Sevald filmde zijn challenge. Nadat je zijn YouTube-video bekeken hebt, zal je training in de sneeuw (met loopschoenen) vast niet eens meer zo koud aanvoelen …

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?