Man loopt marathon in alle landen van de wereld voor goed doel

Een Britse langeafstandloper is erin geslaagd om een marathon te lopen in 196 landen. Dat zijn alle landen van de hele wereld! Hij zamelde hiermee een mooie som geld in voor het onderzoek naar prostaatkanker.

Nick Butter startte zijn uitdaging om een marathon te lopen in elk land van de wereld in januari 2018 in Toronto. De aanleiding was Kevin Webber, een loper die hij ontmoette tijdens de Marathon des Sables in Marokko in 2016. Die had kort daarvoor de diagnose van terminale prostaatkanker gekregen en toch slaagde hij erin om deze aartsmoeilijke beproeving tot een goed einde te brengen. Dit inspireerde Nick om geld in te zamelen voor onderzoek naar prostaatkanker… al lopend!

Voor Butter aan zijn uitdaging startte, bereidde hij zich maar liefst twee jaar voor. Hij liep onder andere de zes World Major Marathons als voorbereiding, maar ook veel andere, kleinere marathons. Oorspronkelijk was het plan om er 18 maanden over te doen, maar visumproblemen om Iran en Yemen binnen te raken strooiden roet in het eten. Zo klokte hij uiteindelijk af op 22 maanden (674 dagen), ook een prachtige prestatie! De marathon in Athene op 11 november 2019 werd het schitterende sluitstuk van zijn missie. Hij finishte die samen met Kevin Webber, zijn inspiratiebron.


Butter zamelde voorlopig al 75.000 pond in, wat neerkomt op zo’n 87.000 euro. Hij is van plan om nog meer geld in te zamelen voor het goede doel, met onder andere lezingen. Hij gaat ook een boek schrijven over zijn avonturen én er is een documentaire in de maak. Iets om naar uit te kijken!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?