Man loopt Eiffeltoren omhoog op één been (VIDEO)

Vorig weekend was de Eiffeltoren voor het eerst het decor voor een trappenloop. Guy Amalfitano werd de held van de dag door de 1.665 treden en 279 hoogtemeters te overwinnen op één been. Bekijk de beelden!

Het duurde 2 jaar, 2 maanden en 5 dagen om de Eiffeltoren te bouwen. De winnaar van La Verticale de la Tour Eiffel, de Pool Piotr Lobodzinski, had slechts 7 minuten en 50 seconden nodig om het meest bezochte monument ter wereld op te lopen. Hij overwon de 1.665 treden en 279 hoogtemeter met een gemiddelde snelheid van 5,35 km/u. De Australische Suzy Walsham was de snelste vrouw in 9’44”, goed voor 4,31 km/u gemiddeld.

Aan deze unieke trappenloop namen in totaal 60 atleten deel. Onder hen geen Belgen. Er stonden 40 elitelopers aan de start, plus nog eens 20 recreanten die uitgeloot werden uit het grote publiek. De held van de avond was zonder twijfel Guy Amalfitano. De Fransman liep de wedstrijd letterlijk op één been uit. Met behulp van een paar krukken haalde hij de finish in 17’48 en bleef zowaar nog een Braziliaanse deelneemster voor.

“Dit was niet het makkelijkste kwartier van mijn leven”, zei Amalfitano, bijgenaamd ‘de kangoeroe’, na afloop. “Dit is werkelijk buiten categorie. Mijn tijd doet er niet toe, ik ben al blij dat ik boven ben geraakt. Het belangrijkste is dat ik hiermee anderen inspireer om dingen te doen waarvan ze dachten dat het onmogelijk zou zijn.”

De 51-jarige Amalfitano verloor op zijn achttiende een been door een bottumor, maar dat weerhield hem er niet van om te blijven sporten. Integendeel: hij liep in 2011 in 129 achtereenvolgende dagen 4.004 km door Frankrijk. Twee jaar later deed hij die stunt nog eens over door 5.500 km af te leggen in 175 dagen. Meteen goed voor de langste afstand die ooit op één been gelopen werd zonder rustdag. De kangoeroe haalde toen 30.000 euro op in de strijd tegen kanker. Zijn volgende uitdaging is om in 2016 dwars door Canada te lopen, goed voor 180 achtereenvolgende marathons en 7.500 km in totaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?