Mag je ‘in het rood gaan’ tijdens een training?

Even alles geven, ofwel 'in het rood gaan'. Is dat een goed plan op training? Energy Lab-trainer Thijs Dekiere legt uit.

Wat gebeurt er met je lichaam als je in het rood gaat?
THIJS DEKIERE: “Tijdens een intense inspanning verbrand je op korte tijd veel koolhydraten, als brandstof voor je spieren. Bij dit proces komt veel melkzuur vrij, een afvalstof die je spieren doet ‘verzuren’. Je lichaam kan dit melkzuur bufferen tot een bepaalde intensiteit (snelheid). Wanneer je nog harder gaat, bouw je op korte tijd veel melkzuur op. Je lichaam is dan niet meer in staat om de opeenstapeling van melkzuur te verwerken. Het punt waarop dit gebeurt, is je omslagpunt (overslagpols) of anaerobe drempel: je gaat in het rood.”

Mag je, terwijl je loopt, af en toe je grens overschrijden, of mijd je de rode zone beter?
“Het hangt ervan af wat je doel is. Een gedreven competitieloper kan weleens baat hebben bij een weerstandstraining. Dat vraagt wel een goede basisconditie. Ga alleen in het rood in de voorbereiding van een wedstrijd, om dat laatste procentje erbij te krijgen. Op andere momenten volstaat de normale training. Doe het ook niet als je de dag voordien nog intensief hebt gesport. En laat de rode training volgen door een groene rustdag of herstelloop.”

In ons maartnummer – nu in de winkel – lees je meer over ‘in het rood gaan’. Onder meer: kan je dat trainen? Je leest het artikel hier ook digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?