Het is weer die tijd van het jaar. De griepcijfers nemen alsmaar toe, RSV is aan een flinke opmars bezig, en Covid-19 duikt ook weer de kop op. We mogen dan nog heel wat voorzorgsmaatregelen nemen, ziektes kan je deze periode helaas niet uitsluiten. Ook als loper niet. Velen onder ons hebben de neiging om toch door te trainen, zelfs met een verstopte neus of aanhoudende hoest, om maar geen trainingssessie te missen. Maar laten we eerlijk zijn: je kunt een koorts niet “uitzweten” of een verkoudheid “voor blijven”. Lopen terwijl je ziek bent, kan je herstel juist vertragen. Dus als je overweegt te gaan lopen terwijl je immuunsysteem onder druk staat, houd dan deze drie dingen in gedachten.
-
Ga niet lopen met koorts
Een algemene regel luidt om rust te nemen als je symptomen onder de nek ervaart (keelpijn, hoest, spierpijn) en zeker als je koorts hebt. Als je een verkoudheid voelt opkomen, zal een extra rustdag je trainingsprogressie niet schaden. Zelfs meerdere rustdagen zullen je conditie nauwelijks beïnvloeden (je verliest pas echt conditie als je meer dan 10 à 14 dagen uit de running bent).
We snappen het: het is moeilijk om rust te nemen, vooral als je midden in een trainingsschema zit. Maar doorzetten terwijl je ziek bent, kan gevaarlijk zijn. Lopen met koorts kan vooral schadelijk zijn, omdat het de temperatuurregeling en vochtbalans van je lichaam verstoort. Bovendien vermindert koorts je spierkracht, aerobe capaciteit en coördinatie.
-
Milde symptomen? Doe een rustige training
Als je milde symptomen hebt die alleen je hoofd treffen (zoals een verstopte neus of lichte sinusklachten), dan kan een rustige training geen kwaad. Maar let goed op hoe je je voelt na het lopen. Als je je slechter voelt, is dat een duidelijk signaal dat je meer rust nodig hebt. Twijfel je? Sla dan een training over. Je lichaam heeft rust nodig om te herstellen.
-
Hydrateer en zorg voor de juiste voeding
Wanneer je ziek bent, is het makkelijk om uitgedroogd te raken (zowel als een gevolg van de ziekte als het gegeven dat je minder snel water drinkt of dorst hebt). Je lichaam verbrandt bovendien extra energie om infecties te bestrijden, wat uitdroging kan verergeren – vooral als je koorts hebt.
Enkele tips om gehydrateerd te blijven:
- Vul meerdere waterflessen zodat je niet steeds hoeft op te staan.
- Drink veel kruidenthee.
- Neem regelmatig kleine slokjes water doorheen de dag.
Twee belangrijke voedingsstoffen om je immuunsysteem extra te ondersteunen:
- Vitamine C: paprika, sinaasappels, grapefruit, broccoli, bosvruchten, tomatensap.
- Zink: oesters, krab, varkensvlees, bonen, pompoenzaden, yoghurt, cashewnoten.
Extra zink en vitamine C zouden je herstel versnellen.
Hier vind je meer voedingsmiddelen die je immuunsysteem ondersteunen.
Wanneer moet je een dokter raadplegen?
Als je symptomen langer aanhouden of verergeren, neem dan contact op met je huisarts. Let ook op hartgerelateerde symptomen tijdens het sporten. Als je kortademig wordt, last krijgt van hartkloppingen, pijn op de borst of een piepende ademhaling, stop dan meteen en laat je controleren door een arts.
Conclusie
Het is geen schande om gas terug te nemen. Soms is rust juist wat je lichaam nodig heeft. Luister goed naar de signalen en zorg ervoor dat je volledig hersteld bent voordat je weer gaat hardlopen. Herstellen = sneller weer op volle kracht trainen!