Maasmechelse wijkagent gaat ‘everesten’ op oude mijnterril

8848 hoogtemeters verzamelen. Dat is het doel bij 'everesting'. De naam van deze waanzinnige loopchallenge verwijst naar de naam van de hoogste berg ter wereld. De Maasmechelse wijkagent en ultraloper Eric Engelen gaat vrijdag 'everesten' op een oude mijnterril in Eisden.

“Duivels brutaal en boosaardig simpel.” Zo wordt ‘everesting’ omschreven op de officiële website van de onder lopers en fietsers populaire challenge. Het concept is inderdaad simpel: kies een heuvel uit en loop of fiets er zo vaak als je kan op en af tot je aan 8848 hoogtemeters zit, want dan heb je de hoogte van de Mount Everest bereikt.

Duivels brutaal is het zeker ook. Om aan 8848 hoogtemeters te raken, moet Eric Engelen meer dan honderd keer achter elkaar de oude mijnterril van Eisden – beter bekend als Terhills – op en af rennen. “Die zwarte stoffige pukkel die we vanuit onze tuin zien liggen”, vertelt Engelen op Instagram. “Opgehoopt door onze voorvaders, mijnwerkers die zich rochelend in het zweet werkten… “, voegt de 50-jarige wijkagent uit Maasmechelen en fervent ultraloper er met de nodige zin voor dramatiek aan toe.

103 KEER OP EN NEER

De route van aan de voet van de terril tot aan de top is 450 meter lang, goed voor 88 hoogtemeters. “Eens op de top moet je weer 450 meter naar beneden, maar dalen levert geen hoogtemeters op”, legt Engelen uit in een interview met Het Belang van Limburg. “Je loopt dus 900 meter om telkens 88 meter hoogtewinst te boeken. Om aan 8848 meter te raken, moet ik zo’n 103 keer de heuvel op – ik neem wat extra marge – en zal ik zo’n 94 kilometer afleggen op de terril. De resultaten worden nauwgezet opgemeten door een sporthorloge die de stijgings­meters exact telt. Op het einde kan je alle gegevens downloaden via Strava en ingeven op de officiële Everesting-site. Zij keuren het dan al dan niet goed.”

PIZZA

Vrijdag om 6 uur ’s ochtends zal Engelen aan zijn waanzinnige challenge beginnen. Hij denkt er zo’n 16 uur over te doen. Voor het ingaan van de avondklok in middernacht moet hij terug thuis zijn. Tijdens de tocht zal Engelen vergezeld worden door sportleraar Dirk Dexters (35), al gaat die niet ‘all the way to the top’. “Hij loopt mee tot aan de helft, tot aan het basecamp op 4424 hoogtemeters”, aldus Engelen. 

Supporteren kan en mag, maar Engelen stelt wel een voorwaarde. “Wie komt supporteren moet een stuk pizza meenemen naar onze uitvalsbasis aan de voet van de terril”, klinkt het op Instagram. Engelen beseft dat zijn everesting-poging bij sommige mensen de wenkbrauwen kan doen fronsen. “Mogelijk denkt u ‘zot, aanstellerig en belachelijk’ … en daar geven we u ook volledig gelijk in, maar wij beschouwen die dag gewoon als ’n lange romantische wandeling naar de koelkast …”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?