Maand twee van het running.be marathonteam

Het running.be marathonteam kreeg begin januari een nauwgezette uitleg van Paul Van Den Bosch over het te volgen trainingsschema. Begin maart volgde een tweede sessie over voeding en drank. We polsen bij de teamleden hoe ze de tweede maand hebben verteerd.

Eten & drinken

Paul Van Den Bosch opent de sessie met een cynische grijns. Op het grote scherm achter zich zien we de laatste honderd meter van finishende vrouwen op de marathon… “De nummer twee en drie”, zegt hij erbij. Getrainde vrouwen, dat zie je zo. Maar dan gebeurt het: de vrouwen vallen beide op de grond, raken niet meer weg en kruipen op handen en voeten de marathon uit. Ontluisterend! “Om maar te zeggen dat vochtverlies/dehydratatie een giga-impact heeft op je prestatie”, sluit de coach de inleiding af.

Leer drinken, vermijd bruuske bewegingen en neem je tijd bij de bevoorrading. Dat is de essentie van de sessie. Minimum een halve liter per uur in de marathon. Dorstlessers moeten bovendien isotoon zijn. Paul raadt het team ook aan de drank die ‘geserveerd’ zal worden tijdens de marathon op voorhand te testen. Op de DVV Antwerp 10 Miles & Marathon is dat AA Drink.

Qua voeding komt het er de dag voor de wedstrijd op aan om alle vezels te vermijden. Ideaal is ontbijt op de wedstrijddag zijn pistolets, sandwichen, confituur, cornflakes, rozijnenbrood, … maar geen eieren, kaas of koffiekoeken. Chocomelk blijkt dan weer ideaal te zijn als recuperatiedrank achteraf. Paul raadt ook de Voedingstabel-app aan. Het team noteert gretig. Grote ogen worden opgezet.

Hoe ver staat het team na twee maanden?

Hannelore zit op schema; Bieke ook… maar die staat hevig! Ze vraagt zelfs aan Paul hoeveel tijd ze tussen de marathon van Antwerpen en een volgende moet laten. De rest van het team dondert bijna van zijn stoel. Bieke heeft zich ook al aan een run van 25 km gewaagd. Paul wijst haar even terecht. “Don’t overdo! Zeker als je je tegen het einde van zo’n run kapot loopt. Mik eerder op een negative split: het tweede deel van een lange loop net iets sneller doen dan het eerste. Dat is goed! Dat is gezond.”

Peter heeft al afgezien. Hij heeft zich steunzolen laten aanmeten, maar krijgt er blaren van. Paul geeft hem enkele concrete tips. Peter is ook wat ongerust: “Mag ik nu echt geen 30 km lopen? Het zou me een zekere rust geven, om te weten dat ik dat toch kan.” Paul spreekt tegen: “Van die 30 km-regel komt de wetenschap stilaan terug. Voor toplopers, ja… maar die doen daar maar twee uur over, hé! Als jij daar meer dan drie uur over doet, moet je daarna veel te lang recupereren! Op volume trainen is de essentie. Veel kilometers per week, maar wel in verschillende sessies. Maar dat sloopt een lichaam wel.”

Dat dat een lichaam sloopt, blijkt jammer genoeg. Tony heeft zijn marathondroom moeten opgeven. Voor Antwerpen althans, later op het jaar wil hij het wel proberen. “Midden februari ben ik bij de dokter geweest. Het verdict: een peesontsteking. Het gevolg: ontstekingsremmers nemen en twee weken niet lopen. Zwemmen mocht, fietsen ook, maar zonder weerstand. Daarna heb ik de looptraining hervat op een lager niveau dan waar ik gestopt was, zoals aangegeven door Paul.”

Maar toen liep het weer mis. “De pijn was terug. Gevolg: opnieuw ontstekingsremmers en rust. Maar ik heb ondertussen zoveel trainingsvolume gemist dat ik er de voorkeur aan geef mijn marathonplannen uit te stellen tot in het najaar. Dit gat krijg ik niet meer dichtgefitst. De marathon gezond uitlopen was immers een van mijn hoofddoelen.”

Tony zal wel de 10 Miles lopen. “Met de training die ik tot nu toe heb uitgevoerd, is die afstand überhaupt geen probleem en kan ik nog voldoende rust inbouwen om hopelijk definitief van de peesontsteking af te zijn. Uiteraard blijf ik de collega’s enthousiast aanmoedigen!”

Train je mee voor de DVV Antwerp Marathon? Dan vind je de laatste zeven weken van het 16 wekenschema in het extra dikke maartnummer van running.be magazine. Vanaf nu in de winkel!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?