Op 6 november lopen enkele collega’s de marathon van Porto. Voor hen werd er een trainingsprogramma uitgestippeld, dat week na week aangepast wordt. Geen overbodige luxe, want je verkleint onder meer de kans op overtraining.
Je kan ook zelf zo’n schema samenstellen: in de gratis webservice Polar Flow. Je geeft aan voor welke afstand je wil trainen, voert de wedstrijddatum in en de dag waarop je met je trainingsprogramma wil starten. Daarna beantwoord je nog enkele korte vragen (zoals: hoe vaak loop je?), waarna je trainingsprogramma tevoorschijn komt. Indien je al langer gebruikmaakt van Polar Flow, worden die gegevens gebruikt om je schema beter uit te stippelen.
Instructiefilmpjes
Elke sessie omvat een opwarming, de feitelijke training en een cooling down. En Polar denkt ook verder, want om een betere loper te worden, zijn kracht- en stabilisatieoefeningen nodig. Die worden ook verwerkt in het programma, met instructiefilmpjes. De gegevens van je gps-sporthorloge (onze collega’s gebruiken de Polar M400) worden ook automatisch gesynchroniseerd met de Polar Flow-app op je smartphone en/of tablet. Daar kan je snel je trainingen inkijken.
Om de vier weken analyseert Polar je resultaten. Op basis daarvan past het jouw programma aan. Ook leuk: via het Running Index Report kan je je geschatte eindtijd op de voorziene wedstrijdafstand zien. En je kan er ook je vorderingen waarnemen ten opzichte van het begin van je trainingen.
Luister naar je lichaam
Een persoonlijke interpretatie, analyse en begeleiding (zoals wanneer je een schema op maat laat maken) is uiteraard niet mogelijk, aangezien het een online programma betreft. “Luister naar je lichaam”, is daarom een tip die je altijd in je achterhoofd moet houden. En ook: hoe vollediger je trainingsdagboek, hoe persoonlijker en preciezer het schema zal zijn. Vooral de hartslagzones zijn belangrijk om zo efficiënt mogelijk te trainen.