Maak kennis met The Field, een speeltuin voor obstacle run-fans

'Welkom in onze speeltuin.' Yves Beckers ontvangt me met gepaste trots in The Field. Het outdoor trainingscentrum in Retie is 1200 vierkante meter groot en je komt er de ene hindernis na de andere tegen. Monkey bars, super snake, walls, gripsticks, atlas balls, ... Die speeltuin moet ik verkennen!

The Field is een trainingscentrum voor obstacle course running (OCR). Verwacht geen uitgestrekt hindernissenparcours. Hier train je de techniek en specifieke kracht. De toestellen staan naast elkaar, zodat je gericht kan oefenen. Enkele van de beste obstacle runners van het land trainen hier. Je zag The Field misschien al bij Gert Late Night, toen televisiegezichten Saartje Vandendriessche en James Cooke het daar tegen elkaar opnamen. Muren, klimrekken, touwen, ringen, … Er zijn ook een paar open plekken, maar daarop liggen vrachtwagenbanden en grote stenen bollen. Yves noemt het een speeltuin voor volwassenen, al kan je het ook een sm-kamer voor lopers noemen.

Volgens Yves zijn er veel soorten hinderniswedstrijden: “De recreatieve evenementen – vaak met opblaasbare hindernissen – lokken duizenden deelnemers. Daar draait het om het plezier, niet om de tijd. OCR is de competitieversie: minder deelnemers, maar meer en zwaardere hindernissen. Een andere variant is de survival run, waarin de nadruk nog meer op de hindernissen ligt. Tijdens OCR-wedstrijden loop je meestal 10 tot 20 kilometer en krijg je onderweg tot 50 hindernissen voor de kiezen.”

De opwarming

De opwarming is een mini-bootcamp. We lopen twee rondes, waaraan Yves meteen enkele extra’s toevoegt: bergje op, ladder naar beneden, door een gracht, over hekken en banden, een ketting met houten blokken versleuren: “Bij OCR gebruik je je hele lichaam. Tijdens de opwarming zetten we dus ook het bovenlichaam aan het werk.” Er volgen nog squats, burpees, tiger crawls, … We slaan vrachtwagenbanden om en hangen aan de rekken om de buikspieren te trainen. Maar de slingeroefeningen zijn het echte voorproefje. We hangen aan een rek en proberen heen en weer te schommelen. Het lijkt nu nog onschuldig, maar dit wordt de grootste uitdaging van onze kennismaking met OCR.

De volledige reportage over The Field lees je in ons meinummer (nu in de winkel) of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?