Lopers zoeken heil in yoga

Steeds meer lopers doen beroep op yoga om blessures te voorkomen of aan te pakken.

foto yogagarden
Heel wat loper krijgen vroeg of laat te maken met blessures en dat kan een serieuze spelbreker zijn. Net als je goed op dreef bent, zal je zien dat je knie begint tegen te werken of een shin split roet in het eten gooit.

“De meeste aandoeningen komen in principe niet door het lopen zelf, maar wel door een onbalans in de lichaamshouding”, zegt Joachim Meire, de oprichter van Yogaloft die zich gespecialiseerd heeft in bewegingsanatomie. “De repetitieve beweging tijdens het lopen kan het lichaam nog meer uit evenwicht brengen waardoor kwetsuren de kop opsteken.”

“Heel wat atleten beoefenen yoga om meer balans te vinden op zowel fysiek als mentaal vlak. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat yoga de oorzaak van je kwetsuren kan aanpakken door de spieren te verlengen en te verstevigen en de spanning in de pezen weg te nemen. Op mentaal vlak zullen je focus en concentratie een enorme boost krijgen. Yoga zal trouwens ook proactief werken om kwetsuren te vermijden.”
 
“Vele lopers denken misschien dat yoga iets zweverig of saai is en gewoon wat ontspannen op een matje is. Om te ontdekken wat yoga precies is en welke positieve invloed het kan hebben op lopen, organiseren we een yogaworkshop voor lopers. Deelnemers krijgen er inzicht in hun lichaamshouding en worden verteld waar ze op moeten letten om blessures te voorkomen tijdens het lopen en hoe ze moeten omgaan met bestaande kwetsuren.”
 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?