Lopers willen verbeteren, maar weten vaak niet hoe

Lopers weten heel goed welk doel ze willen bereiken, maar hebben er meestal geen idee van hoe ze dat moeten doen. Dat blijkt uit een onderzoek van TomTom, waarvan running.be in primeur de resultaten kon inkijken.

Nu het nieuwe loopseizoen helemaal uit de startblokken is geschoten, voerde TomTom een onderzoek uit bij meer dan 1.000 lopers uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland. De enquete werd uitgevoerd bij evenveel mannen als vrouwen, tussen de 25 en 50 jaar oud, die minstens een keer per week lopen. Met dit onderzoek wilde TomTom meer te weten komen over de doelen van lopers.

Doel

Het grootste deel van de respondenten heeft als doel om iedere week een langere afstand te lopen. 61% probeert zelfs iedere week een persoonlijk record te behalen. 50% gebruikt puur de gelopen tijd en afstand als trainingsdoel; 70% geeft toe dat ze erop vooruitgaan terwijl ze lopen.

63% van de ondervraagden loopt voor een algemene verbetering van de gezondheid. Ruim de helft noemt gewichtsbeheersing de belangrijkste reden om te sporten. 19% geeft aan dat ze lopen voor hun ‘mentale gezondheid’: om stress kwijt te raken en een beter humeur te krijgen.

Motivatie

Om trainingsdoelen te behalen is motivatie cruciaal. Fysische gezondheid is de grootste motivatie om te starten met lopen en dit ook vol te houden, gevolgd door het verbeteren van de mentale gezondheid.

Om gemotiveerd te blijven blijkt een uitgebreide kennis over je vooruitgang en resultaten cruciaal te zijn. Het onderzoek van TomTom toont echter aan dat slechts 6% van de lopers weet hoe zij hun resultaten verder kunnen verbeteren. Slechts 32% gebruikt een trainingsschema, 42% vertrouwt op vrienden voor advies over effectieve training.

Hulpmiddelen

45% van de onderzochte lopers gebruikt een fitness-tracker met real-time informatie, zoals afgelegde afstand, gemiddelde snelheid, informatie over hartslagzones en eerder behaalde resultaten. Van de lopers die een tracker gebruiken, noemt bijna de helft (46%) het de snelste weg naar succes. Afgelegde afstand wordt het vaakst genoemd als cruciale prestatie-informatie, gevolgd door informatie over de hartslagzone waarin is getraind en de prestatie vergeleken met de vorige training.

De cijfers op en rijtje

Doelen:

 • Het verhogen van de loopafstand is een algemeen vooropgesteld doel onder lopers
 • 61% gaat voor een persoonlijk record, tenminste eenmaal per week
 • 50% gebruikt gewoon tijd en afstand als trainingsdoelen
 • 70% van de lopers geeft toe dat ze erop vooruitgaan terwijl ze lopen
 • 63% loopt voor een algemene verbetering van de gezondheid
 • Meer dan de helft geeft toe dat ze lopen om hun gewicht onder controle te houden
 • 19% citeert dat mentale gezondheid het voornaamste voordeel is van regelmatig lopen

Motivatie:

 • Fysische gezondheid is de grootste motivatie om te starten met lopen en dit ook vol te houden
 • Tweede grootste motivatie is de mentale gezondheid verbeteren (19% gaf ook aan dat dit de belangrijkste reden is om te blijven lopen)

Verbeteren:

 • 6% van de lopers weet hoe zij hun resultaten verder kunnen verbeteren
 • 32% van de lopers volgt een trainingsschema (interval, heuveltraining)
 • 42% van de lopers vertrouwt op de informatie van vrienden of medelopers voor wat betreft doelen en trainingsadvies

Hulpmiddelen:

 • 45% gebruikt real-time data wanneer ze lopen waarbij ze liefst van al informatie te ontvangen over de gelopen afstand
 • 46% van de lopers die hun vooruitgang heeft gevolgd, zegt dat dit een positief effect heeft gehad op de algemene aanpak van hun inspanningen

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?