Lopers trager door klimaatverandering

Door betere trainingsmethodes worden lopers steeds sneller. Maar volgens Amerikaanse wetenschappers zorgt de klimaatverandering ervoor dat er de komende jaren toch een pak minder records zullen sneuvelen.

De wetenschappers van de Boston University vergeleken de wintijden van de Boston Marathon met de weersomstandigheden op de wedstrijddag. Die hebben nu al een enorm effect, zo blijkt uit het rapport, dat te lezen staat in het vakblad PLoS ONE.

Zo werd er afgelopen jaar onder warme omstandigheden 9 minuten trager gelopen dan het jaar daarvoor, toen het een stuk koeler was. De onderzoekers berekenden dat een temperatuur van 5 graden Celsius hoger een 2 minuten tragere looptijd oplevert. De reden: hoe warmer, hoe meer uitputting, uitdroging en krampen toeslaan.

De onderzoekers berekenden ook de effecten van de wereldwijde opwarming van de aarde. Stijgt de komende jaren de gemiddelde temperatuur met 2,5 graden, dan is er 64% kans dat de lopers in 2100 trager zijn. Voor een temperatuurstijging van 5 graden, volgens onderzoek de opperste limiet in opwarming, is die kans maar liefst 95%.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?