Lopers, pas op voor teken!

In zowat alle bosrijke gebieden van het land is er momenteel een verhoogde tekenpopulatie vastgesteld. Lopers die graag de natuur intrekken nemen dan ook maar beter hun voorzorgen.

In Leopoldsburg en andere Limburgse gemeenten is er momenteel sprake van een echte tekenplaag. “Maar eigenlijk in zowat alle bosrijke gebieden krioelt het van de kleine, op spinnetjes lijkende insecten”, zegt tekenexpert Maxim Madder van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Het Laatste Nieuws.

“De laatste tien jaar hebben we een verdrievoudiging van het aantal teken vastgesteld. Door de zachte winter zijn er momenteel nog meer teken dan anders”, zegt Madder. En dus is het extra opletten geblazen, want teken kunnen diverse ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Lyme of hersenvliesontsteking.

Ook voor lopers die graag de natuur intrekken, is enige voorzichtigheid aangewezen. “Je trekt het best een lange broek en lange mouwen aan en blijft op het bospad, weg van hoge grassen en struikgewas”, tipt Madder. Controleer je lichaam na een training op de aanwezigheid van teken. Verwijder ze zo snel mogelijk met een tekenpincet en ontsmet de huid.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.