Lopers, let op voor de buizerd

Wie dezer dagen regelmatig gaat lopen, kijkt maar beter af en toe naar boven ...

Tijdens de lentemaanden hou je als loper ook best rekening met buizerds. Misschien heb je er zelf al ervaring mee gehad of ken je iemand die al eens is lastiggevallen tijdens een looptochtje, maar buizerds die aanvallen zijn deze dagen helaas geen uitzondering.

Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen: “De broedperiode van de buizerds loopt normaal gezien van april tot juli en in die tijdspanne beschermen ze instinctief hun nest. Het zijn geen agressieve dieren, ze voeren alleen schijnaanvallen uit. Meestal zijn joggers of mountainbikers het slachtoffer.” Zij maken meer lawaai dan wandelaars waardoor buizerds hen als groter potentieel gevaar beschouwen.

Buizerds mogen dan wel geen agressieve dieren zijn, maar langs achteren aangevallen worden en met een paar schrammen op je hoofd huiswaarts keren, dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn van een looptraining. Als je weet dat er in je buurt broedplaatsen van buizerds zijn, vermijd je die de komende weken best. Regelmatig omhoog en achterom kijken, is ook een optie. Sowieso een aanrader: een petje dragen. Daarmee bescherm je je hoofd niet enkel tegen de zon of regen, maar in deze periode ook tegen de klauwen van de buizerd. Verder kan je de buizerd afschrikken door met je armen te zwaaien.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?