Lopers, laat je screenen!

Binnenkort ontwaken heel wat lopers uit hun winterslaap. Is een checkup bij de sportdokter dan een goed idee voor zowel beginnende als ervaren lopers? Robin Decottignies van Energy Lab geeft tekst en uitleg!

Dat joggen en lopen gezond is voor geest en lichaam staat als een paal boven water. Bewegen is gezond voor je hart, het beschermt je tegen een aantal chronische ziekten en het geeft je een mentale boost. Lopen helpt eveneens in onze haastige samenleving bij het onstressen.

Jammer genoeg sterven ook jaarlijks een aantal mensen ten gevolge van sportbeoefening. Als het onverwacht en zonder duidelijke oorzaak gebeurt bij schijnbaar kerngezonde mensen, spreekt men over het fenomeen van ‘plotse dood’. De oorzaak van een plotse dood ligt meestal in een onderliggende hartaandoening die zich manifesteert zonder specifieke klachten.

Gelukkig bestaan er hedendaags screeningsmethoden waarbij de meeste hartaandoeningen voortijdig opgespoord kunnen worden. Tijdens een sportmedische keuring kan door middel van een vragenlijst, elektrocardiogram (foto van het hartritme) en klinisch onderzoek na worden gegaan indien er aanwijzingen zijn voor een aangeboren hart-en longaandoeningen en een eventueel verhoogd risico op het ontwikkelen van (over-)belastingsletsels.

Indien er een verhoogd risico wordt vastgesteld dan zal je aangeraden worden om een elektrocardiogram tijdens inspanning te ondergaan en/of een echografie van het hart (dynamische hartfoto) te laten uitvoeren. In zeldzame gevallen wordt eveneens via contrastvloeistof in de hartaders gezocht naar abnormaliteiten. 

HOE VAAK? 

Net zoals bij onze auto kan een jaarlijkse controle van de motor van ons lichaam zeker geen kwaad. Deze keuring is aan te raden vanaf een leeftijd van 14 jaar. Gezondheidsinstanties geven volgende richtlijnen betreffende de sportmedische keuring:

Sporters die competitief en/of meer dan zes uur per week aan sport doen:

  • Man tussen 14 en 34 jaar: om de 2 jaar 
  • Man 35 jaar en ouder: jaarlijks 
  • Vrouw tussen 14 en 44 jaar: om de 2 jaar 
  • Vrouw 45 jaar en ouder: jaarlijks

Recreatieve en beginnende sporters
  • Man tussen 14 en 34 jaar: volgens het advies van de keuringsarts of bij (nieuwe) klachten 
  • Man 35 jaar en ouder: minstens om de 5 jaar of eerder volgens het advies van de keuringsarts of bij (nieuwe) klachten 
  • Vrouw tussen 14 en 44 jaar: volgens het advies van de keuringsarts of bij (nieuwe) klachten 
  • Vrouw tussen 45 jaar en ouder: minstens om de 5 jaar of eerder volgens het advies van de keuringsarts of bij (nieuwe) klachten

WAAR?

De sportmedische keuring kan worden uitgevoerd door een keuringsarts bij jouw in de buurt. Ook bij een gespecialiseerd sportlabo zoals Energy Lab kan je een sportmedische keuring ondergaan.

Iedere sporter die bij Energy Lab een maximale inspanningstest wil afleggen wordt aangeraden in het bezit te zijn van een geldig sportmedisch attest. Indien je je sportmedische keuring door de sportarts van Energy Lab wil laten uitvoeren, dan kan dit worden ingepland voorafgaand aan je inspanningstest. Zo beschik je na afloop van de test over een gericht trainingsschema van twaalf weken en je optimale trainingszones. Op die manier worden blessures door een foute trainingsopbouw vermeden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.