‘Lopers in de stad: mijd het spitsuur!’

Wie in de stad gaat lopen, doet dat best niet tijdens het spitsuur. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel.

In de studie van de VUB werden de sporters verdeeld in twee groepen, die allebei gedurende twaalf weken drie keer per week moesten sporten tussen 12 en 13 uur ’s middags. De ene groep deed dat in een druk en stedelijke gebied, de andere op het platteland. Na die twaalf weken werden de proefpersonen onderworpen aan enkele tests, die hun reactietijd en aandachtsspanne blootlegden. 

De stedelijke joggers konden niet profiteren van de voordelige effecten van sporten op het brein. Zo waren ze in tegenstelling tot de andere groep niet beter in het absorberen van nieuwe informatie en hadden ze geen verminderde kans op mentale gezondheidsproblemen. Bovendien zaten in hun bloed kleine ontstekingen die samenhangen met mentale ziektes. 

De vervuilende uitlaatgassen zijn volgens de wetenschappers de oorzaak. Onderzoeksleider Romain Meeusen raadt dan ook aan om sporten tijdens het spitsuur te vermijden, want dan is de vervuiling van uitlaatgassen het grootst. “Zoek een park in je buurt, als dat mogelijk is, en ga buiten lopen als het waait of regent. Dan worden de fijne partikels namelijk weggeblazen, waardoor je er minder zal inademen.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?