Loper die aangevallen werd door ’terrorkauw’ haalt opgelucht adem (video)

De loper die eind vorig jaar in het Nederlandse Emmeloord in blinde paniek een huis binnenvluchte toen hij aangevallen werd door een kauw, mag sinds maandag op beide oren slapen. Zijn belager is verhuisd.

Verhalen van lopers die aangevallen worden door buizerds zijn bekend. De roofvogels verdedigen in het broedseizoen – dat van april tot juli loopt – met hand en tand (of beter gezegd met hun scherpe klauwen) hun broedplaats en durven daarbij ook lopers en mountainbikers al eens de schrik van hun leven bezorgen. Maar ook kauwen kunnen lopers de stuipen op het lijf jagen…

In november vorig jaar werd ene Dennis Op de Woerd uit Emmeloord achternagezeten door een agressieve zwarte vogel. De 41-jarige jogger dacht dat het om een kraai ging. Op de Woerd diende zich te verschansen achter een boom en een geparkeerde auto en vluchtte uiteindelijk een huis binnen, maar ook daar werd hij achternagezeten door de ‘kraai’, die achteraf bekeken een kauw bleek te zijn.

De krant De Stentor kreeg de brave man zover om zijn spannende verhaal van naaldje tot draadje voor de camera na te spelen. Een plastic speeldgoedvogel moest de agressieve kauw voorstellen. Het leverde prachtige televisie op… “Die kraai zocht oogcontact met mij en ik dacht: wow, wat moet je van mij, kraai? Ik wil niks van jou. Ga weg!” (…) “Nou, toen zat ik daar bij te komen. Het flitste door mij heen: wat is mij nou overkomen, waar zit ik in? Ik dacht: ik zit in een horrorfilm ofzo?!”

GEWOND IN FRIESLAND

Die horrorfilm is nu definitief voorbij, want de kauw is maandag door Hanneke van der Meer (23) naar een vogelopvangcentrum in Gouda gebracht. Van der Meer vond in mei vorig jaar een gewonde kauw in Friesland en besloot het diertje voor verzorging mee te nemen naar haar huis in Emmeloord. De kauw, die de naam Jannes kreeg, knapte volledig op.

“Jannes vliegt ’s ochtends het raam uit en komt ’s avonds terug om te slapen”, vertelt van der Meer in De Stentor. “Hij doet niks, wil op je arm of schouder zitten. Ik kan mij wel voorstellen dat mensen ervan schrikken. Onze buurkinderen kunnen gewoon met hem spelen. Hij is nieuwsgierig, maar niet agressief.” Maar op aanraden van Vogelbescherming Nederland – “de kauw is een beschermde inheemse diersoort en het is bij wet verboden een wilde vogel thuis te houden” – is Jannes maandag dan toch naar een vogelopvangcentrum verhuisd.

‘IK HEB NIET GEKLAAGD OVER DE KAUW’

Dennis Op de Woerd kan dus opnieuw met een gerust hart door Emmeloord joggen. “Ik heb niet bij de gemeente geklaagd over de kauw”, wil hij benadrukken. Maar toch vindt de loper het een goede zaak dat de vogel niet meer als huisdier gehouden wordt en verhuisd is naar Gouda. “Een kauw is een groepsdier. Eind goed al goed.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?