Lopende muizen hebben grotere hersenen

Een studie toont aan dat muizen die gekweekt worden om te lopen grotere middenhersenen hebben dan hun normale soortgenoten. Dat staat te lezen in the Journal of Experimental Biology.

Biologen van de University of California kweekten vier soorten muizen speciaal met de bedoeling om ze te laten lopen in een rad. In vergelijking met hun soortgenoten bleek dat het volume van hun middenhersenen 13% groter is.

De middenhersenen, of mesencephalon, is het gedeelte van de hersenen dat zich in het bovenste deel van de hersenstam bevindt. Het controleert visuele en auditieve reflexen en lichaamsbewegingen. Daarbovenop laten neuronen in de middenhersenen dopamine vrij als onderdeel van de beloning-, motivatie- en gedragsleerprocessen in het lichaam. Met andere woorden: de middenhersenen sturen de boodschap uit dat lopen goed voor ons is en belonen dat gedrag door dopamine vrij te laten.

Volgens de onderzoekers zijn de grotere hersenen van de lopende muizen een resultaat van deze positieve feedbackcyclus ‘lopen-beloning-nogmeer lopen’.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.