Lopend of wandelend genieten van heerlijke lentedag in de bossen

Traditioneel vindt op Hemelvaartsdag de Abdijentocht plaats. Deelnemers overbruggen al lopend of wandelend de 16 km van de Abdij van Averbode naar die van Tongerlo of vice versa. Dit jaar is Averbode de start- en Tongerlo de aankomstplaats. Met het voorspelde warme en zonnige weer worden er ruim 4000 deelnemers verwacht.

Deze prachtige tocht door de bossen tussen de twee abdijen en via Herselt gaat over negentig procent onverharde dreven langs het traject dat de paters vroeger gebruikten. De bossen van De Merode zijn een uniek stuk landschap dat het jaar rond duizenden bezoekers trekt. De Abdijentocht is daarmee ook een verrassend buitenbeentje in de Argenta Running Tour, die meestal stadscentra aandoet.

Sinds 2009 is er een beurtrol tussen Tongerlo en Averbode als aankomstplaats. Dit jaar ligt de finish in Tongerlo en bevindt de start zich aan domein De Vijvers in Averbode. Wandelaars starten tussen 8 en 11 uur en lopers vertrekken om 15 uur. De hele dag zijn er gratis pendelbussen tussen Averbode en Tongerlo.

Naar goede gewoonte wandelen of lopen de deelnemers ook dwars door de Abdij van Tongerlo. Bij de aankomst aan de Abdij van Tongerlo kan je nog even napraten op een terrasje. Alle deelnemers krijgen bovendien aan de finish een gratis Tongerlo abdijbier. Voor de wandelaars staat er onderweg, na ongeveer 9 km, ook al een Tongerlo klaar.

Vorig jaar deden voor het eerst 4.000 deelnemers mee, waarvan 2.750 de tocht al lopend aflegden. Met het aangekondigde mooie weer zullen er dat dit jaar wellicht net iets meer zijn.

Programma

-8u: Start inschrijvingen Abdijentocht voor wandelaars
-8u-11u: vrije start wandeling
-11u: Start inschrijvingen Abdijentocht voor lopers
-15u: start loop

Inschrijven kan nog tot en met woensdag 4 mei bij Ren Tessenderlo (www.rentessenderlo.be) en de dag zelf vanaf 8 uur in Domein De Vijvers in Averbode (Judocus Pauwelslaan).

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?