Lopen vanachter je bureau?

De ganse dag aan lage intensiteit bewegen is beter dan dagelijks een uur sporten en voor de rest stilzitten. Een Amerikaanse endocrinoloog heeft daarom de 'treadmill desk experience' bedacht.

Sporten is gezond, maar hoeveel uur per dag zijn we best actief en tegen welke intensiteit? “De hele dag slenteren is beter dan kort maar intensief sporten”, zegt Dr. Hans Savelberg van de universiteit van Maastricht daarover in Het Nieuwsblad. “Wie maar een halfuur per dag sport, houdt immers nog 23,5 uur per dag over om te zitten en te liggen.”

“Uit ons onderzoek blijkt dat wie per dag vijf uur laagintensief beweegt – dus staan, slenteren, wandelen, fietsen… – meer calorieën verbrandt dan wie één uur per dag sport en voor de rest vooral stilzit. ‘Slenteraars’ zouden ook tot 25% minder kans hebben op diabetes en hart- en vaatziekten.”

Professor Ilse De Bourdeaudhuiy van de UGent beaamt die stelling. “Vroeger dacht men dat het geen kwaad kon als je wat langer voor tv hing, als je daarnaast ook sportte. Maar uit de meest recente studies blijkt toch dat als je te veel op je luie kont zit, dat een extra risicofactor is voor je gezondheid.”

Ook in de VS is er steeds meer onderzoek naar de gevaren van zittend gedrag. Een van de leidende experts daar is endocrinoloog James Levine. Hij bedacht de ’treadmill desk experience’, die mensen laat werken terwijl ze op een loopband staan. Als ze dat tegen een traag tempo van 1,6 km/u de acht uur per dag doen die ze normaal zittend achter hun bureau doorbrengen, zouden ze tot 25 kilo per jaar kunnen afvallen.

Wanhoop echter niet als je het niet direct ziet zitten om vijf uur per dag te slenteren of vanop een loopband te werken. “De eerste grote studies tonen aan dat het al veel doet als je je zitpatroon elk halfuur even onderbreekt”, zeggen de professors.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?