Lopen tussen de antilopen

Wie kickt op avontuurlijke loopwedstrijden moet zeker The Big Five Marathon eens proberen. Zaterdag wagen een 80-tal sportievelingen zich aan 42,195 km tussen de wilde beesten in de Zuid-Afrikaanse savanne.

Lopen tussen de antilopen. (foto big five marathon)

The Big Five Marathon werd voor het eerst gehouden in 2005 en is komend weekend aan zijn 7de editie toe. De race is genoemd naar de leeuw, het luipaard, de olifant, de neushoorn en de buffel. Volgens de organisatie scheidt niets de lopers van het Afrikaanse wildleven, maar dit beruchte vijftal zullen ze onderweg gelukkig toch niet tegenkomen. 

De marathon loopt wel dwars door het territorium van een groep leeuwen, maar er wordt niets aan het toeval overgelaten om de veiligheid van de deelnemers te waarborgen. De start vindt normaal gezien zaterdag om 8u ’s morgens plaats, maar er wordt pas vertrokken als de leeuwen zich op een voldoende grote afstand van het parcours bevinden. Helikopters en gewapende rangers houden ook tijdens de wedstrijd een oogje in het zeil. Zebra’s, giraffen en antilopen kunnen wel het pad van de sportievelingen kruisen.

The Big Five Marathon heeft zijn start en finish in de Lakeside Lodge in het Entabi reservaat. Dat bevindt zich in de provincie Limpopo, tussen Johannesburg en het Kruger National Park. Onderweg is het genieten van de prachtige fauna en flora, maar toch ook wel afzien met heel wat hoogtemeters die overbrugd moeten worden. Het is momenteel winter in Zuid-Afrika, dus de temperaturen schommelen normaal gezien tussen de 15 en 20°C.

Voor de liefhebbers is er ook een halve marathon en een loop over 10 km. Het parcoursrecord op de marathon staat sinds vorig jaar op naam van de Zuid-Afrikaan Johan Ossthuizen (3u16:01). Misschien toch maar eens wat leeuwen op het parcours toelaten om die besttijd wat scherper te laten zetten…

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?