Wel of niet trainen op de loopband? Pro’s & cons

Als het donker, onveilig, glad of ijskoud is, is de loopband een welgekomen alternatief voor je trainingen buiten. Wanneer komt een loopband (niet) van pas? Wij zetten enkele voor- en nadelen op een rijtje.
De voordelen van lopen op een loopband:

* Veilig: in de herfst en winter is het vaak  donker wanneer je thuiskomt van je werk en wilt gaan lopen. Ook fervente ochtendlopers moeten vanaf het najaar op pad in het donker. Als je dit niet leuk vindt en je onveilig voelt in het donker, ben je beter af op een loopband. Ook als het gevroren of gesneeuwd heeft en de wegen er spekglad bij liggen, kan het handig zijn om je training op de loopband te kunnen afwerken, als je geen gebroken ledematen wilt ‘oplopen’.

* Effen ondergrond: op de loopband liggen er geen putten of bulten, zoals op de weg of in het bos wel vaak het geval is. Hierdoor kan je makkelijker een constant tempo aanhouden, waardoor je bepaalde trainingen efficiënter kan uitvoeren. Bovendien loop je minder risico om te vallen en je pijn te doen.

* Schokdempend: een loopband heeft een zachtere ondergrond dan de verharde weg, waardoor er een kleinere impact is op je gewrichten en spieren. Daarom is de loopband ideaal voor lopers die blessuregevoelig zijn of die aan het revalideren zijn van een kwetsuur.

De nadelen van lopen op een loopband:

* Je gebruikt je hamstrings minder: als je binnen loopt, gebruik je andere spieren dan buiten. Het verschil komt doordat je op de loopband zelf de snelheid instelt. Hierdoor maak je meer gebruik van je bovenbenen, terwijl je bij een loopsessie buiten een groter beroep moet doen op je hamstrings  om je af te zetten en op die manier snelheid te maken. Als je (in de winter) veel op de loopband traint, is het goed om daarnaast wat extra krachtoefeningen te doen voor je hamstrings, zodat die ook goed getraind zijn.

* Minder intensief: als je buiten loopt, moet je vaak ‘inbeuken’ tegen de wind. Door de extra weerstand wordt het lopen zwaarder en intensiever. Dat is niet altijd een pretje, maar voor je conditie is het wel mooi meegenomen. Op de loopband ervaar je geen (of toch minder) luchtweerstand, wat het dus ook minder doeltreffend maakt. Tip: voor hetzelfde effect als een ‘buitensessie’ kan je de hellingsgraad van de loopband 1 à 2 procent hoger zetten. Zo ervaar je toch voldoende luchtweerstand.

* Eentonig: wie buiten gaat lopen, ziet veel van de omgeving. Dat helpt om te ontspannen en het hoofd leeg te maken – wat voor veel mensen toch een belangrijke reden is om te gaan lopen. Op de loopband ervaar je vooral fysieke voordelen van lopen maar minder de ‘mentale weldaden’ omdat je altijd hetzelfde uitzicht hebt. Een muziekje kan dan een goed idee zijn om je gedachten meer te verzetten.

Conclusie: als je graag eens binnen loopt op de loopband, vormt dit absoluut geen probleem. Zorg er wel voor dat je het blijft combineren met buiten lopen. Zo geniet je van de voordelen en ervaar je zo weinig mogelijk nadelen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.