(L)open Monumentendag

Nu zondag viert Vlaanderen de 26ste editie van Open Monumentendag. Running.be magazine ging al eens een kijkje nemen op drie loopvriendelijke trekpleisters. Bekijk de foto's!

Met ‘Erfgoed vroeger, nu en in de toekomst’ als invalshoek stelt Open Monumentendag het erfgoed zelf in de schijnwerpers. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in voorbeeldige herbestemmingen, mooie restauraties, onbekend en onbemind erfgoed, archeologie van de bovenste plank… Running.be magazine bezocht drie loopvriendelijke trekpleisters van de Open Monumentendag 2014: het Kasteel van Horst in Sint-Pieters-Rode (Holsbeek), de Abdijsite Herkenrode in Kuringen (Hasselt) en het Solhofpark in Aartselaar

Running.be magazine liet op elke trekpleisters drie plaatselijke lopers hun zegje doen over zowel het erfgoed als hun hobby. Hieronder vind je een voorsmaakje, het volledige artikel lees je in het septembernummer van running.be magazine. Via de link hiernaast kan je een foto van elke plek bekijken.

“De omgeving van het Kasteel van Horst is voor mij een ideaal trainingsparcours”, zegt Patrick Van de Beeck. “In het Troostenbergbos kan je rondjes van 2 kilometer lopen. Dat is ideaal voor een ultraloper als ik, want in onze sport gaat het tijdens zes-uren-wedstrijden vaak over parcours met dezelfde afstanden.”

Rik Ceulemans kent elke meter van de Abdijsite Herkenrode als zijn broekzak. “Voordat ik prof werd, heb ik hier jaren gewerkt voor het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse Gemeenschap. Ik heb alles zien veranderen en heb zelf veel bomen gesnoeid. De Abdijsite is een heel mooi, rustig en groen domein. Het mooie aan Herkenrode is dat je van hieruit alle richtingen uit kan.”

Eric Rivière is dan weer kind aan huis in het Solhofpark. “Het park is niet al te groot en dus ideaal voor beginnende lopers, die er enkele rondjes kunnen malen. Wie wat verder wil lopen, zoals ikzelf, kan het park als startplek gebruiken. Heerlijk vind ik het bijvoorbeeld om tijdens een warme zomerdag door de bomenrijen te lopen. Lekker fris!”

running.be magazine
Koen Wauters over lopen als verslaving, dwars door Hasselt met Hanne Troonbeeckx en Virginie Claes, zeven looptruitjes voor de herfst, tips voor een veilige looptraining in het verkeer, jullie mooiste vakantieselfies, een twaalfwekenschema van Paul Van Den Bosch voor de Brussels 10K Gaston Roelants, de muzieklooplijstjes van Studio Brussel, alles wat je altijd al wilde weten over compressiekledij, Elodie Ouedraogo over designer sneakers, en nog veel meer in het nieuwe running.be magazine, dat vanaf donderdag 4 september in de winkel te verkrijgen is!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?