Lopen met leukemie

Chronische leukemie riep de carrière van Lindsey De Grande in 2011 abrupt een halt toe. Toch blijft de 800 en 1.500m-loopster dromen van de Olympische spelen.

In 2011 was Lindsey De Grande klaar om een gooi te doen naar de Europese atletiektop. Ze werd zesde op het EK indoor in Parijs en mikte resoluut op een medaille op het EK U23 in het Tsjechische Ostrava. De hoogtestage in Zwitersland, in aanloop naar dat kampioenschap, verliep uitstekend. “Ik kon stevig trainen, goed rusten en had het gevoel dat ik zou knallen”, blikt Lindsey terug op die periode. “Maar eenmaal op het EK merkte ik al snel dat mijn goede benen van op stage helemaal weg waren. Ik werd tegen de verwachtingen in pas negende. Weer thuis liet ik een bloedanalyse uitvoeren en zo kwam mijn chronische leukemie aan het licht.”

Lindsey’s grote droom was een deelname aan de Olympische Spelen in Londen 2012. De leukemie stak daar echter een stokje voor. “Na de diagnose heb ik de dokter meteen gevraagd of Londen nog haalbaar was, want ik merkte op training dat een kwalificatie er echt wel inzat. Ik kon volgens hem blijven lopen, maar er is uiteraard een groot verschil tussen topsport en nu en dan eens wat joggen. Meteen na de diagnose heb ik mijn loopschoenen aangetrokken en ben ik een duurloop gaan doen. Dat was mijn manier om letterlijk van de situatie weg te lopen.”

“Mijn grote atletiekdroom is nu Rio 2016, al besef ik wel dat het helemaal niet makkelijk zal worden. Voor een 100% gezonde atleet is kwalificatie al niet evident. Lopen met leukemie maakt die uitdaging loodzwaar. Een deelname aan een EK of WK zou uiteraard ook al heel mooi zijn. Om een snelle tijd te kunnen lopen, moet ik echt rekenen op perfecte omstandigheden: goeie benen, gunstig weer en niet veel weerslag van mijn medicijnen.”

Kortrijk Loopt voor Think-Pink … én Lindsey

Wie op 9 juni deelneemt aan Kortrijk Loopt kan niet alleen Think-Pink steunen, maar ook Lindsey een duwtje in de rug geven. Lindsey’s partner heeft daarvoor samen met zijn werkgever Immo Dewaele een ondersteuningsproject op touw gezet. “Het inschrijvingsgeld van alle deelnemers gaat sowieso naar Think-Pink, de nationale borstkankercampagne. Wie zich via Immo Dewaele inschrijft, kan zich daarnaast ook nog eens laten sponsoren per gelopen kilometer. Het daarmee ingezamelde bedrag zal dienen als ondersteuning voor mijn sportieve droom. Een heel mooi gebaar van hen! Ik ben eigenlijk vooral tevreden dat Think-Pink op deze manier nog wat extra inkomsten krijgt. Kankerprojecten liggen mij zeer nauw aan het hart”, aldus Lindsey.

Lees het volledige interview in het meinummer van running.be magazine!

running.be magazine
Lieven Scheire over lopen en de wetenschap, Ruben Van Gucht en Maarten Vangramberen verkennen de Loop van Vlaanderen, smartphonearmbanden getest, een twaalfwekenschema van Paul Van Den Bosch voor The Color Run 5k, Europa loopt de 20 km door Brussel, Lindsey De Grande over lopen met leukemie, op zoek naar Belgen in de Maratona di Roma, de muzieklooplijstjes van Studio Brussel, wat eten en drinken lopers met een allergie, kok op de loop Peter De Clercq, Elodie Ouedraogo test de H&M-loopcollectie; 24u in het Brusselse Warandepark, lopen met hooikoorts, en nog veel meer in het nieuwe running.be magazine, dat vanaf vrijdag 1 mei in de winkel te verkrijgen is!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?