Lopen maakt je slimmer

Door te lopen worden je spieren beter bestand tegen vermoeidheid, waardoor je conditie verbetert. Uit onderzoek blijkt nu dat ook je verstand op dezelfde manier verscherpt wordt.

Tijdens het sporten worden nieuwe mitochondrieën, celstructuren die ons lichaam energie leveren, aangemaakt in de spieren. Hierdoor verhoogt je uithouding en vermindert het risico op overgewicht.

Onderzoek aan de universiteit van South Carolina toont nu aan dat regelmatige sessies op de loopband eveneens een impuls geven aan de hersencellen. Dat staat te lezen in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific American

Volgens onderzoeksleider Mark Davis helpt deze energieboost de hersenen om sneller en efficiënter te werken. Het is volgens hem ook het bewijs regelmatig sporten de hersenen jonger houdt. Dit kan op korte termijn mentale vermoeidheid verminderen en de gedachten verscherpen. Bovendien kan het opbouwen van een reservoir mitochondriën in de hersenen een soort buffer creëren tegen leeftijdsgebonden hersenaandoeningen zoals Alzheimer.

De onderzoekers stelden deze resultaten vast na een studie op muizen. De helft van de diertjes werden dagelijks een halfuur op een kleine loopband gezet, de andere helft mochten in hun kooi blijven zitten. De lopende muizen konden na acht weken 126 minuten volhouden voor ze moe werden, de andere muizen slechts 74 minuten. Uit weefselstaaltjes bleek dat de lopende muizen ook een toenemende ontwikkeling van mitochondrieën in de hersenen hadden. 

Volgens Davis is het aannemelijk dat hetzelfde proces plaatsvindt in de hersenen van de mens. Het menselijke equivalent van de workout die de muizen ondergingen is een jogsessie van 30 minuten .

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?