Lopen leert ons efficiënter werken

Komt er maar geen einde aan je to do lijstje op het werk? Lopen geeft je een aantal inzichten die je ook kan toepassen om efficiënter te werken.

Volgens werkcoach Johan D’Haeseleer krijg je op een dag veel meer gedaan door met een loopbril naar je werk te kijken. In de vacaturekrant Jobat somt hij zeven inzichten op, geleerd door te lopen.

1. Klein beginnen

Je begint niet aan een marathon wanneer je jaren niet gelopen hebt. Je start klein en bouwt op via Start to run. Een grotere effectiviteit bereik je ook door klein te starten: Start to win. Start met je wachten-op-lijst. Dat zijn alle acties van anderen waar je op wacht.

2. Een doel hebben helpt

Een marathon lopen is een uitdagend doel. Voor een beginnend loper zeker. Het is een punt om naar te richten en je inspanningen bij te sturen. Een uitdagend doel helpt je om beter te worden. Het geeft je de mogelijkheid om je denkkaders in vraag te stellen en nieuwe dingen te proberen. Als je huidig resultaat afwijkt van je doel dan leer je iets bij.

3. Doe het graag 

Als lopen voor jou een synoniem is voor afzien, zal je veel discipline nodig hebben om het vol te houden. Als je iets niet regelmatig doet, is het omdat je het niet graag doet. Hoe kan je nu iets doen wat je niet graag doet? Een deel van je zoektocht is je bril veranderen.

4. Grote & kleine afstanden

Lopen bestaat uit vele kleine stappen na elkaar. Je zal een aantal trainingen per week in je schema moeten inlassen. Kleine afstanden kan je gelijk wanneer doen, de grotere afstanden moet je voorzien in je agenda. Alle acties die korter zijn dan 15 minuten kunnen in je schema ingepast worden. De grotere acties zet je in je agenda.

5. Cruciale momenten 

Lopen gaat soms zonder veel inspanning, maar er zijn altijd wel een aantal omstandigheden die discipline vereisen: je cruciale momenten waarrond je hulp bouwt. Wat doe je wanneer je agenda vol staat en je toch wil gaan lopen? Heb je altijd je loopmateriaal bij? Ligt je materiaal klaar op het moment dat je thuiskomt? Alles wat het te moeilijk maakt om te lopen, elimineer je.

Je weekly review is een belangrijke stap in effectiever worden. Wat zijn de omstandigheden die het je moeilijk maken om je weekly review te doen? Welke hulp kan je daarvoor gebruiken? Welk ritueel volg je? Heb je je materiaal altijd bij je om een weekly review te doen?

6. Losse veters/eindjes houden je tegen

Losse eindjes houden je tegen om te genieten van de weg. Uiteraard maak je de nestel van je schoen vast, anders val je. Deze losse eindjes kom je ook tegen bij het verbeteren van je effectiviteit. Ook hier maak je ze beter vast.

7. Voorbereiding

Om te kunnen lopen heb je weinig nodig, het is een van de goedkoopste sporten. Dat betekent niet dat je geen voorbereiding nodig hebt. Effectiever zijn, heeft ook baat bij voorbereiding.

SPORTEN TIJDENS DE MIDDAGPAUZE

Nog in Jobat geeft Ilse Claes, arbeidspsychologe en business group talent manager bij Tessenderlo Group, tips voor sportievelingen die tijdens hun middagpauze een halfuurtje willen gaan lopen.

“Een gezonde geest in een gezond lichaam. Deze uitspraak begint in veel bedrijven door te dringen, waardoor werkgevers er meestal geen probleem mee hebben om dergelijke initiatieven te ondersteunen. Op sommige plaatsen wordt het zelfs door het bedrijf aangemoedigd omdat het een gunstig effect heeft op de fitheid en betrokkenheid van de medewerkers.”

“Waarom lanceer je geen oproep in het bedrijf waarbij je op zoek gaat naar mensen die met je mee willen lopen? Je kan eventueel ook eens bij de personeelsdienst aankloppen om je hierbij te helpen. Ook praktisch zijn er een aantal issues die moeten bekeken worden. Er zou namelijk voldoende douche- en omkleedruimte moeten zijn voor alle mensen die willen deelnemen.”

“Misschien kan je zelfs een loopgroep oprichten die samen traint voor een bepaalde wedstrijd. Op deze manier kan je de teamgeest en de motivatie bevorderen. Tenslotte is het in principe aan jou om je pauze zelf in te vullen. Maar als je negatieve reacties wil vermijden, kan je best anderen de kans geven om ook deel te nemen.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?