Lopen is besmettelijk

Volgens wetenschappelijk onderzoek word je een betere, meer gedreven loper als je sport met een vriend (echt of virtueel). Zoek dus snel een running buddy en trek je loopschoenen aan!
Veel lopers houden ervan om met een loopmaatje op pad te gaan. Ze vinden het motiverender om met twee te lopen en samen af te zien dan helemaal in hun eentje. Goed nieuws voor hen! Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat je door samen te lopen beter en sneller wordt.
De gegevens van meer dan 1,1 miljoen ‘lopende’ social media gebruikers werden geanalyseerd. Wat bleek? Dat deze mensen sneller begonnen te lopen wanneer hun ‘virtuele vrienden’ een extra tandje bijstaken. Bijvoorbeeld: als een vriend 1 km extra loopt, zou je zelf 0,3 km meer gaan rennen. Loopt hij/zij 10 minuten langer, dan ga jij volgens de studie je looptoer met 3 minuten verlengen. Conclusie: lopen is sociaal besmettelijk.

Anders gezegd: topprestaties van een ander kunnen jou aanzetten om hetzelfde te gaan doen, wat eigenlijk wel begrijpelijk is. Het wakkert de competitiviteit aan – op een gezonde manier – zodat je je eigen grenzen gaat proberen te verleggen om even goed te worden. Dat geldt zeker als je samen met iemand gaat lopen omdat je hem/haar dan naast jou ziet lopen. En volgens de wetenschappers gaat het dus ook op voor mensen die elkaar enkel ‘virtueel’ kennen. 
Let op, dit wil natuurlijk niet zeggen dat je je (virtuele) vriend(in) als je grootste concurrent of vijand moet beschouwen. Het moet vooral leuk blijven! Zoek een running buddy met dezelfde doelstellingen en een min of meer gelijklopende planning. Hij/zij is ook best een betrouwbaar iemand zodat je niet plots zonder loopmaatje valt. 
Een virtuele loopvriend(in) kan je makkelijk vinden via social media als Instagram, apps als Strava en Runkeeper, online communities zoals KeeponrunningEr zijn echt mogelijkheden genoeg!

Waar wacht je nog op? Zoek een running buddy en word een betere loper dan ooit tevoren!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?