Lopen in warm weer: zo blijft het leuk & gezond!

Gaan lopen in het zonnetje: er bestaan ergere dingen dan dat. Maar als het écht warm of zelfs heet wordt, moet je rekening houden met een aantal zaken.
1. Als je kan, ga dan ’s morgens of ’s avonds lopen. Het is dan nog niet te warm. Ga je toch overdag lopen? Vermijd de vlakke zon en zoek indien mogelijk de schaduw op (bv. een bos).
2. Gebruik je gezond verstand. Bij hoge temperaturen is het niet slim om je lichaam te zwaar te belasten. Voel je dat het niet meer gaat? Luister naar je lichaam en vertraag. Het is geen schande om even te wandelen of zelfs te stoppen. Loop jezelf niet kapot, dat is ronduit ongezond, en ook niet plezant!
3. Draag dunne en luchtige loopkledij die makkelijk warmte en zweet absorbeert. Kies voor lichte kleuren om zo weinig mogelijk warmte te absorberen. Kleed je vooral niet te bloot. Door het groter contactoppervlak met de zon, zal je huid meer warmte opnemen. Hierdoor stijgt je lichaamstemperatuur. Natuurlijk mag je een short en t-shirt dragen wanneer het warm is. Zorg gewoon dat je je goed insmeert met zonnecrème zodat je niet verbrandt.
4. Eet goed voor het lopen, bij voorkeur een koolhydraatrijke maaltijd zoals pasta, rijst, witte boterhammen of pannenkoeken. Want als het warm is, verbrand je meer koolhydraten. Drink tijdens de uren voor je gaat lopen ook meer water dan anders om het vocht te compenseren dat je sowieso zal verliezen tijdens het lopen.

5. Goed om te weten: als het warm is, zweet je. En als je zweet, verlies je veel zout. Voeg daarom wat extra zout toe bij je eten of je water. Hierdoor houdt je lichaam meer water vast en ben je beter gehydrateerd tijdens het lopen. Drink voldoende tijdens het lopen. Probeer elke 15 à 20 minuten 200 ml te drinken. Vergeet zeker ook niet te drinken na het lopen (water of hersteldrank).

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?