Lopen in koude en natte omstandigheden

Kou en regen zijn een regelrechte aanslag op het lichaam van de loper. Mits de juiste kledij kan je echter ook in de winter gewoon blijven doorlopen. Bekijk de tips van Energy Lab!

Bij regenweer draag je best een licht regenvestje dat voldoet aan drie eisen: het moet ademend zijn, winddicht en waterafstotend. Draag ook niet teveel kleding, zelfs als het koud is. Twee tot drie dunne lagen volstaan meestal, en het is beter om enkele dunne lagen te dragen dan één dikke laag.

Bij koud en nat weer is het noodzakelijk de spieren warm te houden. Lopen met een lange broek is dan een absolute must. Ook hier geldt weer dat een loszittende katoenen trainingsbroek, vooral bij droog en koud weer, in principe kan volstaan.

De nauw aansluitende loopbroeken verhogen echter het comfort. Ze zijn uiteraard veel lichter, en ze laten veel beter de verdamping van zweet toe. Let er echter wel op dat deze broek zeer soepel is zodat ze geen belemmering geeft aan buig- en strekbeweging in het kniegewricht.

Er bestaan ook loopbroeken die speciaal ontworpen zijn voor lopen in regenweer. Aan de voorkant zijn ze voorzien van een waterafstotende laag.

Heel veel lichaamswarmte gaat verloren langs het hoofd. Daarom is het raadzaam om bij koud weer een muts op het hoofd te zetten, en bij vriesweer zeker en vast de oren te bedekken. Bij regenweer is een pet geen overbodige luxe. Ook in de zomer is een licht petje prettig om dragen als bescherming tegen de zon.

Wanneer je bij vriesweer tenslotte voorzien bent van handschoenen, dan ben je klaar om in alle weersomstandigheden je goed te voelen tijdens het joggen!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?