Lopen in de Vogezen (FOTO’S)

Climbing for Life strijkt deze zomer neer op nog geen 500 km van Brussel. Onze reporter verkende alvast de twee heerlijke en uitdagende looptrajecten in de Vogezen. Bekijk de foto's!

Na een rit van een kleine zes uur kom ik aan in de Vogezen. De lente moet nog echt in gang schieten, maar de zon schijnt. We bevinden ons in de regio van Franche-Comté. Belfort, de uitvalsbasis van het Climbing for Life-weekend, telt zo’n 50.000 inwoners (alias Belfortains) en beschikt over een allercharmantst oud binnenstadje. Duitsland, Italië en Zwitserland liggen hier trouwens op een steenworp vandaan.

Wie in deze streek heel graag loopt en fietst, is ene Laurent Jalabert. De voormalige winnaar van Milaan-San Remo, de Waalse Pijl en de Vuelta heeft zich na zijn wielercarrière toegelegd op triatlon en verdient ook een centje bij als commentator. Jalabert woont niet in de regio, maar logeert hier vaak bij familie, en komt er dan ook regelmatig trainen. Een ongeval in 2013 veroorzaakte een terugval, maar mijn gids-voor-één-dag Yves heeft Jaja onlangs toch alweer in loopmodus gespot. En ja, we kunnen Jalabert geen ongelijk geven. Belfort is een perfecte plek om te lopen en te fietsen. Het is hier heuvel- tot ronduit bergachtig en de bossen geuren heerlijk naar den. En dat alles op amper een vijftal uren rijden van Brussel!

Urban Trail in de Vogezen

Belfort is op vrijdag 28 augustus het decor van de eerste loopetappe van Climbing for Life: een trailrun van 13 km met bijna 300 hoogtemeters vanuit de plaatselijke Citadel naar het meer Étang des Forges en terug. We starten met zicht op de prachtige Citadel. In de hoogte lacht het gigantische leeuwenstandbeeld ons toe. We klimmen en we klimmen. Dit traject dient zich aan als een stevige kuitenbijter. Het fort zelf wordt imposanter bij elke geklommen meter. Het standbeeld ook. Ik loop langs het fort. Het golft op en neer. Langs en door kleine tunneltjes heen, trappen op en af, … Dit is een Urban Trail zoals we er in Vlaanderen geen vinden.

Wat een uitzicht! In de verte liggen heuse bergen. De weg versmalt. Ik loop via een alleraardigst, miniem bruggetje over een autoweg. Gezellig. Een steile klim volgt … Heerlijk, wat een parcours! Even verder ligt het prachtige Étang des Forges. De zwanen lachen me toe. Het pad ligt er goed bij. Niet echt een Finse piste … maar wel een Franse! Zacht glooiend, charmant, quoi! Na een toertje rond het meer gaat het terug richting de Citadel en zijn leeuw. Deze eerste etappe levert mij dertien kilometer puur genot. Niet onmogelijk, niet superzwaar, maar wel semi-pittig. En, nog eens: what a view!

Bekijk de foto’s van de verkenning hiernaast. Lees de volledige reportage, met ook de verkenning van de tweede etappe van de Ballon d’Alsace naar La Planche des Belles Filles, in het meinummer van running.be magazine, nu in de winkel!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?