Lopen in de toekomst

Vrouwen, trailrunning, hindernissenlopen, natural running, GPS en lifestyle. Dat zijn volgens experts de loopontwikkelingen van de nabije toekomst.

Het Nederlandse Sportnext Magazine vroeg aan Mario Kadiks (directeur van oa de Rotterdam Marathon), Bob Winter en Gerard Nijboer (Atletiekunie), Adrian Leek (senior vice president running adidas), Dennis Frankfort (inkoper Runnersworld-ketens) en Eric Brommert (eigenaar Run2Day-keten) welke loopontwikkelingen er ons in de nabije toekomst nog te wachten staan.

Heel wat experts spreken van een derde loopgolf, maar volgens het panel is de tweede nog niet afgelopen. “De markt blijft immers maar groeien“, klinkt het. Adrian Leek beaamt: “Wij groeien al jaren met double digits en zullen alleen maar harder gaan groeien de komende jaren.”

Dennis Frankfort ziet enerzijds een enorme groei bij de dames, die steeds meer gaan lopen om mentaal fitter te worden, af te vallen of voor de gezelligheid. Voor de heren is er vooral sprake ontwikkeling naar meer variatie: van gewoon lopen naar trailrunning en hindernissenparcours.

Volgens Eric Brommert staan we nog maar pas aan het begin van GPS, want de verwerking is nog niet goed genoeg. Daar is nog ruimte voor ontwikkeling. Zowel Brommert als Frankfort zien veel in de opkomst van natural running. Mario Kadiks is ook stellig: de loopmarkt blijft groeien. Belangrijk aspect is de verschuiving van puur sport naar lifestyle.

Opvallend volgens Bob Winter is de enorme toename van het aantal specialistische loopwebshops. Daarnaast bieden de grote algemene webshops ook een steeds uitgebreider loopassortiment. Volgens Winter kan de fysieke speciaalzaak alleen overleven als de positie van expert volledig geclaimd wordt en er veel meer beleving in de zaak is.

Eric Brommert wijst ook op de groei van veiligheid en zichtbaarheid. Bijna alle merken komen met reflecterende schoenen en kleding. Mario Kadiks voorziet zelfs schoenen met sensoren die tijdens de training of wedstrijd meten hoeveel vocht je verliest. Via je horloge krijg je dan feedback over hoeveel en wat je moet drinken. Zo ontstaat een perfect advies, op maat voor iedere loper.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?