Lopen in de koude: de basisregels voor je winteroutfit

Het is december en dat betekent dat de temperatuur ook flink omlaag gaat. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het te koud is om te gaan lopen. Met de juiste kleding kan je je namelijk goed beschermen tegen de koude.

In het nieuwste magazine van runningBE (november-december) maken we je warm om komende winter comfortabel te blijven lopen. We inspireren je met de leukste wintercollecties en geven je tips mee om je ‘goed’ aan te kleden. Daarbij zetten we de belangrijkste kledingregels nog eens op een rijtje.

HET BOVEN- EN ONDERLICHAAM

Loopkledij werkt meestal via een drielagensysteem. Het technisch loopondergoed vormt de basislaag en zorgt voor de zweetafvoer. Daarboven draag je een tussenlaag om de warmte vast te houden: een shirt of truitje. Ten slotte fungeert het jasje als toplaag om je te beschermen tegen regen en wind. Op een niet al te koude dag, volstaat het vaak om slechts twee lagen te dragen. Zeker als je baselayer van goede kwaliteit is. Vertrek liever met het gevoel dat je het iets te koud zult hebben. Een handig item is een vest zonder mouwen, waarmee je de essentiële lichaamsdelen zoals de borststreek beschermt. Een gewone jas is vaak te warm met het gevolg dat je die al snel uittrekt, waardoor je bezwete lichaam niet meer beschermd is tegen wind. Is het relatief warm, maar regent het? Laat dan je tussenlaag thuis. Technisch ondergoed vormt echter altijd de basis.

Om je benen te beschermen tegen de winterkoude zijn looptights en pants aan te raden. Als het zeer koud is – denk aan snijdende wind of hagel – is een windstopper tights geen overbodige luxe. Ook de licht gebrushte tights, de iets dikkere tights, kunnen een slimme investering zijn voor je wintergarderobe.

Meer kledingtips en inspiratie voor je winterse loopoutfit lees je nu in het nieuwste runningBE magazine. Verkrijgbaar in de winkel, online in onze webshop of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?