Lopen in cijfers

De auteurs van 'Het Geheim van Hardlopen' leggen deze week in hun rubriek uit hoe je hun calculator kunt toepassen om voor jezelf de invloed van alle factoren te berekenen.

Hans van Dijk en Ron van Megen worden vrijwel dagelijks verrast met enthousiaste reacties van lopers op Het Geheim van Hardlopen. Kennelijk delen vele lopers hun passie om te rekenen aan lopen en te begrijpen hoe het nu precies zit met de natuurkundige en fysiologische principes. Hun calculator wordt maandelijks door meer dan 10.000 unieke bezoekers gebruikt. Vandaag leggen ze uit hoe je de calculator kunt toepassen om voor jezelf de invloed van alle factoren te berekenen.

Calculator

Op www.hetgeheimvanhardlopen.be vind je een tabblad met de onderstaande calculator. Er zijn 15 tabbladen waarmee de invloed van de verschillende factoren berekend kan worden. In dit stukje zullen we enkele tabbladen nader toelichten, om te beginnen het tabje Start. Het is de bedoeling dat je hier een recente prestatie van jezelf invult, door de gelopen afstand te kiezen en de bijbehorende tijd op te geven. Het maakt niet uit welke afstand je hebt gelopen in je trimloop of wedstrijd. In het voorbeeld hieronder hebben we dat gedaan voor onze hypothetische Marathon Man, die op de marathon een tijd van 3 uur 30 minuten loopt.

Afstand

Op het tabje Afstand kun je vervolgens aflezen welke tijden op verschillende afstanden equivalent zijn aan de opgegeven prestatie, zoals weergegeven in de onderstaande tabel. We zien dat onze Marathon Man op de 3.000 m in principe een tijd van 12:24 zou moeten kunnen lopen.

Duurvermogen

De invloed van de afstand is niet voor iedereen hetzelfde, Jo Schoonbroodt heeft bijvoorbeeld een uitzonderlijk goed duurvermogen. Bij het tabblad duurvermogen kun je aangeven hoe goed je jouw duurvermogen inschat. Het resultaat is weergegeven in de onderstaande tabel. We zien dat onze Marathon Man op de marathon 3:19:11 zou kunnen lopen als hij een zeer goed uithoudingsvermogen zou hebben.

Leeftijd

Het effect van de leeftijd is zeer groot, dit is ook de reden van de indeling in leeftijdsklassen bij de masters. Wij hebben gesteld dat onze Marathon Man 35 jaar is, dit is niet ver van de “optimale” leeftijd van 27 tot 30 jaar. Bij het tabje Leeftijd kun je berekenen dat de marathontijd van 3:30 equivalent is aan een tijd van 3:24:15 op een leeftijd van 28 jaar en een tijd van 4:18:40 op een leeftijd van 60 jaar.

Prestatie-index

Bij het tabje Prestatie-index kun je berekenen dat de prestatie-index van onze Marathon Man 61% is, dat wil zeggen dat 61% van de lopers van 35 jaar een tijd zullen lopen van minder dan 3:30. Een prestatie-index van 80% geldt als nationaal niveau, 90% is internationaal niveau en 100% is equivalent aan het wereldrecord.

Gewicht

Het zal onze lezers niet verbazen dat de invloed van het gewicht heel groot is. Bij het tabje Gewicht kun je bereken dat de tijd van de Marathon Man verbetert tot 3:27:54 als hij 1% afvalt. Omgekeerd zal zijn tijd verslechteren tot 3:32:06 als hij 1% zwaarder wordt. Het effect is in principe recht evenredig met de gewichtsafname of -toename.

Heuvels, wind en temperatuur

Een ideaal parcours is vlak en ideaal weer betekent geen wind en voor de marathon een temperatuur van 8 graden. Dit komt helaas zelden voor, dus meestal lopen we een mindere tijd. Bij het tabje Heuvels kunnen we berekenen dat onze Marathon Man circa 4 minuten langzamer zal lopen als het parcours een hoogteverschil van 250 meter heeft. Bij het tabje Wind zien we dat windkracht 5 een effect van 5,5 minuut heeft en bij het tabje Temperatuur blijkt dat een temperatuur van 20 graden een negatief effect van 15 minuten heeft! De temperatuur heeft dus in de praktijk duidelijk het grootste effect.

Uiteraard zijn alle berekeningen gebaseerd op bepaalde wetmatigheden en onderzoeken, zoals toegelicht in ons boek. Individuele personen en omstandigheden kunnen hiervan afwijken.

Je kunt het effect van alle aspecten op je eigen tijden berekenen met onze calculator op de website www.hetGeheimvanHardlopen.be. Het boek is nu ook verkrijgbaar als e-book.

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door Hans van Dijk en Ron van Megen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?