Lopen helpt kanker te bestrijden

Op Pinkstermaandag staat de strijd tegen borstkanker weer centraal op Kortrijk Loopt voor Think-Pink. Lopen helpt namelijk niet alleen bij de revalidatie na kanker, maar ook preventief!

Veel wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat bewegen het risico op het ontstaan van borstkanker en andere kankers reduceert. Dat was voor Ines Deleu, medisch oncoloog in het AZ Nikolaas van Sint-Niklaas en nota bene zelf een fervente loopster, de allerbelangrijkste reden om haar patiënten aan te sporen om meer te bewegen.

“We zien in sommige wetenschappelijke studies tot 30% vermindering van het risico, wat toch wel heel hoog is”, zegt Deleu in running.be magazine. “Maar ook bij patiënten die vroeger niet sportten en er pas mee startten na de diagnose van kanker, zien we dat het risico op herval duidelijk verkleint. Dus op elk moment van het leven is het nuttig om lichaamsbeweging een plaatsje te geven in je levensstijl. Het effect op herval is bijna even krachtig als een nabehandeling met chemotherapie, wat niet wil zeggen dat het chemotherapie kan vervangen. Maar het is dus duidelijk wel een heel goede aanvulling bij de behandelingen.”

Waarom fysieke activiteit werkt, is nog onduidelijk, maar er zijn wel aanwijzingen. “In het vetweefsel worden oestrogenen, vrouwelijk hormonen, aangemaakt. Het is bekend dat borstkanker meer voorkomt bij obese vrouwen en bij vrouwen die hormonale substitutie gebruiken in de menopauze. Door te sporten neemt het vetpercentage af en daalt de hormoonspiegel. Daarnaast spelen ook enkele immunologische mechanismen een rol, en zien we dat sporten niet alleen een verminderd risico op het ontstaan en herval van (borst)kanker oplevert, maar ook cardioprotectief werkt.”

“Als arts vind ik het belangrijk om het goede voorbeeld te geven”, besluit dokter Deleu. “Vaak zijn er patiënten die zeggen dat ze sporten niet zien zitten, omdat ze een te drukke job hebben of vaak te moe zijn. Dan is het belangrijk om aan te tonen hoe belangrijk je het zelf vindt om tijd voor sport te maken en om te overtuigen dat je zelf gelooft in sport als preventie. Lopen kan je natuurlijk altijd en overal, dat voordeel geef ik maar al te graag mee.”

Bekijk het volledige artikel in het meinummer van running.be magazine, nu in de winkel! Door deel te nemen aan Kortrijk Loopt voor Think-Pink op Pinkstermaandag 25 mei steun je de strijd tegen borstkanker. Meer info vind je via onderstaande link!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?