Loopwedstrijden steeds extremer

Lopers nemen geen genoegen meer met een marathon. Ze vinden in extreme loopwedstrijden, zoals de vorige week geïntroduceerde Spartacus Run, een nieuwe uitdaging, schrijft Het Laatste Nieuws.

Loopwedstrijden moeten tegenwoordig zo extreem mogelijk zijn, inclusief modderbaden en klimrekken. Nadat de Strongman Run vorig jaar al neerstreek in ons land, wordt in mei nu ook de Spartacus Run georganiseerd in Antwerpen.

“In 2004 hadden we 4.000 deelnemers voor de DVV Antwerp 10 Miles, dit jaar zullen dat er 25.000 zijn. Dat soort wedstrijden is de voorbije jaren enorm geboomd, maar de mensen willen nu iets anders”, zegt Greg Broekmans, organisator van de Spartacus Run, in Het Laatste Nieuws.

TOUGH MUDDER

Met iets anders bedoelt hij vooral iets extremers. De zwaarste hindernissenkoers ter wereld is nog altijd de Tough Mudder in Engeland. 20 km lang moeten deelnemers ijswater trotseren, door diepe modderpoelen waden en onder elektrisch geladen prikkeldraad kruipen. Elk jaar moeten er mensen afgevoerd worden met gebroken benen en armen of voor onderkoeling behandeld worden.

“Sportieve mensen zijn op zoek naar extremere belevingen”, zegt Broekmans. “Kijk naar de Ultra-Trail du Mont Blanc. Dat is 166 km rond de berg lopen. De eerste deelnemers komen 21 uur na de start aan. Dat is echt loodzwaar, maar superpopulair. Er is een lange wachtlijst voor kandidaten.”

SPARTACUS RUN

Maar ook dichter bij huis zijn er mogelijkheden om extreem te doen. De Spartacus Run, die op 1 mei in Wilrijk wordt georganiseerd, is 10 km lang en bevat tien hindernissen – welke dat zijn, wordt nog bepaald.

“De inschrijvingen komen vlot binnen”, zegt Broekmans. “In drie dagen tijd hebben al 350 atleten zich ingeschreven. De koers wordt trouwens georganiseerd ter nagedachtenis van Artoer Aghajanyan. Deze Armeense geneeskundestudent overleed vorige zomer tijdens de Antwerp Ironman. Om zijn invalide moeder te steunen, hebben we een steunfonds opgericht.”

STRONGMAN RUN

Ook in de Strongman Run vinden sportievelingen een extreme uitdaging, gaande van een hoge berg strobalen beklimmen tot door modderwater baden en over autobanden lopen. De oudste deelneemster aan de editie van vorig jaar was de 65-jarige Lucienne Van Gossum uit Hulshout. Ze liep de wedstrijd uit, samen met haar 17-jarige kleinzoon Ruben

“We zijn wel als laatsten aangekomen”, lacht Lucienne in Het Laatste Nieuws. “Ik ben tien jaar geleden onder impuls van mijn kinderen begonnen met Start to Run en ben blijven lopen. Toen ze mij vroegen om mee te doen aan de Strongman, heb ik niet getwijfeld. Niet alleen voor het plezier, maar ook om te kunnen zeggen: kijk eens wat ik gepresteerd heb.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?