Loopwedstrijd moet afgelast worden volgens experts: ‘Lijkt alsof je 50 sigaretten per dag rookt’

Lopen, een feest. Maar mogelijk niet op 19 november, wanneer de halve marathon van Delhi moet plaatsvinden.

De halve marathon van Delhi staat sinds 2005 jaarlijks op de loopkalender en lokt telkens duizenden lopers. Ook toppers vinden hun weg naar de hoofdstad van India, want vorig jaar won Eliud Kipchoge (59’44”) de wedstrijd.

Normaal gezien vindt de volgende editie van de halve marathon plaats op 19 november, maar allicht komt het zover niet. De Indische artsenvereniging dringt erop aan om het evenement af te gelasten “om catastrofale gezondheidsrisico’s te voorkomen”.

Dat zit zo … New Delhi heeft ook de weinig benijdenswaardige reputatie van ‘meest vervuilde hoofdstad ter wereld’. En momenteel baart de hoeveelheid smog gezondheidsexperts grote zorgen. Arvind Kumar van het lokale Sir Ganga Ram-ziekenhuis vergelijkt de situatie in The Guardian met 50 sigaretten per dag roken: “Dat kan acute astma-aanvallen veroorzaken en het risico op longkanker neemt toe.”

De fijnstofniveaus in New Delhi bedragen al elf keer meer dan de veiigheidslimiet van de Wereldgezondheidsorganisatie. Een blik op de Air Quality Index maakt je al niet veel vrolijker. Die geeft 999 aan, hoger (lees: slechter) kan niet. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?